Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 18:04

Τόνια Μοροπούλου:"Έλληνες εποίησαν την Αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου που θα παραδοθεί στους αιώνες"

Written by
Rate this item
(0 votes)

Στις 26 Οκτωβρίου 2016 η κ. Τόνια Μοροπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: «Σταμάτησε η λειτουργία όλων των ηλεκτρομαγνητικών συσκευών όταν αντικρύσαμε την Κλίνη του Ιερού Βράχου που θεωρείται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Χριστού». Η κ. Μοροπούλου, Αντιπρύτανης του ΕΜΠ και Επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ιερουσαλήμ για την αναστήλωση του Ιερού Κουβούκλιου του Παναγίου Τάφου παρουσίασε στις 6 Μαρτίου 2017 το χρονικό της Αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου στο Καστέλλο της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και εκλεκτών προσκεκλημένων από την Παγκόσμια Θρησκευτική Ηγεσία και την Πολιτική.

 

Είναι λίγες οι συγκλονιστικές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου. Η κ. Μοροπούλου, ευλογημένη η ίδια για την ανεπανάληπτη εμπειρία της, μετέδωσε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου τις στιγμές που έζησε και ζει η ίδια και η ομάδα της στα Ιεροσόλυμα. Ο μάστορας της επαγγελματικής φωτογραφίας κ.Νίκος Κασέρης απαθανάτισε τις εικόνες της παρουσίασης ώστε να έχουν και οι απόντες της παρουσίασης μια ιδέα του επιστημονικού βηματισμού της Αναστήλωσης και Προστασίας του Ιερού Κουβουκλίου του Τάφου του Χριστού.

 

* Ακούστε τη ραδιοφωνική συζήτηση με την κ. Μοροπούλου η οποία μεταδόθηκε στις 8 Μαρτίου 2017 από τον Παλμό 99.5 και την εκπομπή "Πρόσωπα και Τραγούδια"

«Ο Πανάγιος Τάφος είναι ζωντανός. Είναι το ίδιο το Μνημείο συγκλονιστικό και μεταφέρεται ο παλμός Του. Θα οριστικοποιηθεί στις 22 Μαρτίου 2017, όταν θα παραδώσουμε το Ιερό Κουβούκλιο αποκατεστημένο στις τρεις χριστιανικές κοινότητες της Ιερουσαλήμ στο Ναό της Αναστάσεως.

Συνεπώς, το φετινό Πάσχα που είναι κοινό για τις τρεις εκκλησίες, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την Ορθόδοξη Εκκλησία των Αρμενίων και το Τάγμα των Φραγκισκανών, θα γιορταστεί και θα γίνει η Αφή του Αγίου Φωτός στέλνοντας το μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

Ήταν όνειρο ζωής η έρευνα στον Πανάγιο Τάφο;

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Ρόδο, είχα πάντα επαφή με τα Μνημεία που κέρδισαν την αγάπη μου για την πολιτιστική κληρονομία και συνέβαλλαν να διαμορφώσουμε αυτό το καινούργιο Διεπιστημονικό Πεδίο για την προστασία των Μνημείων, με την ενεργό συνδρομή του Πολυτεχνείου που έχει την έκφραση του στο Διατμηματικό πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΜΠ από το οποίο μετέχουν οι Σχολές Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Χημικών Μηχανικών και Τοπογράφων. Η δραστηριότητα αυτή είναι ουσιαστικά έκταση ζωής που συνέχει πολλές δραστηριότητες και πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ , δίνοντάς μου παράλληλα την συνολική επιστημονική ευθύνη για την έρευνα, την μελέτη και την υψηλή επιστασία του Έργου.

Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο και απολύτως ελληνικό, που αποτελεί περηφάνια για τους Έλληνες διότι και το συνεργείο ήταν ελληνικό και μπόρεσα να επιλέξω αναστηλωτές και συντηρητές Έλληνες που είχαν εμπειρία από την Ακρόπολη μέχρι τα Βυζαντινά Μνημεία, 12 άτομα στο εργοτάξιο και 50 που πηγαινοέρχονται και υποστηρίζουν με επιστημονική παρακολούθηση και τεκμηρίωση το Έργο και μας επέτρεψαν σε κρίσιμες στιγμές να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις για την πορεία Του, που αποτελεί πολιτική, τεχνική, θρησκευτική και πολιτιστική πρόκληση. Ανοίξαμε τις ορθομαρμαρώσεις και βρεθήκαμε μπροστά στη διαδοχή των στοιβάδων ιστορίας από την Κωνσταντίνια, τη Βυζαντινή, την Αναγεννησιακή και την περίοδο αναστήλωσης του Κομνηνού το 1810 μέχρι τη ιστορική στιγμή που ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο για να Τον προστατεύουμε. Μέχρι και σήμερα ολοκληρώνουμε αρχαιομετρικά τους προσδιορισμούς τους οποίους και θα ανακοινώσω στις 22/3 στην Ιερουσαλήμ με όλα τα χαρακτηριστικά της Ιστορίας του Παναγίου Τάφου.

Ήταν μεγάλη στιγμή για μένα που μπόρεσα στην πατρίδα μου, τη Ρόδο, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρουσιάσω το Έργο αυτό που είναι η ίδια η Ελλάδα, γιατί Έλληνες το εποίησαν και θα το παραδώσουμε στην Ιερουσαλήμ.

Θετική-ορθολογική Επιστήμη. Πού χωρά η Πίστη;

Η ζωή των ανθρώπων, η Πίστη, το έργο τους και οι ιδέες τους αποτελούν ένα συνεκτικό χώρο, αδιάσπαστο που δεν μπορεί κανείς να παραβιάσει και που τροφοδοτείται μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσεις περισσότερο από κάθε φορά από την ανάγκη για αισιοδοξία, αγάπη, δημιουργία και ελπίδα. Ένα τέτοιο μήνυμα είναι και το Μήνυμα του Παναγίου Τάφου, μήνυμα ανάστασης και ζωής που μας εμπνέει.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα μνημεία μας μιλούν. Τα μνημεία μας μιλούν και η επιτυχία κάθε επέμβασης είναι αυτή να μπορεί να αναδείξει τις αξίες του, να μιλήσουν στον κόσμο σήμερα και να φέρουν την ιστορία τους στο σήμερα και στο αύριο. Και στην περίπτωση του Ιερού Κουβουκλίου που προσβλέπουμε στην αειφόρο αποκατάστασή Του με την συνέχεια του Έργου με υπόγειες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της υγρασίας και του κινδύνου κατάρρευσής Του, ελπίζω, λοιπόν, ότι η αειφορία του έργου εις τους αιώνας θα φέρει τα μηνύματα στους ανθρώπους.

Υπάρχουν επικίνδυνες τάσεις στα Ιεροσόλυμα;

Η συνεργασία οικοδομείται στην πράξη με διάλογο και απόδειξη έργου. Εμείς αυτό κάνουμε και καθώς προχωράμε και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι έχουμε δίκιο για τις ενέργειες μας. Αυτό είναι σημαντικό ενός μέλλοντος και μιας ενότητας του χριστιανικού χώρου σ’ένα σημείο με δυο λαούς, τρεις θρησκείες και εκατομμύρια πιστών που δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να προσκυνούν, παρά μόνο 60 ώρες. Αυτό το μήνυμα περνά μέσα από τον Πανάγιο Τάφο: ότι μόνο μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία και την συνύπαρξη διαφορετικών κόσμων θα εδραιωθεί το κλίμα ειρήνης για το μέλλον της Μ. Ανατολής.

Επικίνδυνες συμπλοκές συμβαίνουν ακόμα και τώρα στην Ιερουσαλήμ, αλλά αποτελεί θεμέλιο λίθο το Έργο του Παναγίου Τάφου για την προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης, συνεννόησης και ειρηνικής συνύπαρξης όλων των διαφορετικών τάσεων και λαών στα Ιεροσόλυμα.

Η μεγαλύτερη συγκίνηση;

Πέρα από το ίδιο Μνημείο το πιο συγκινητικό για μένα ήταν τη στιγμή που ανοίξαμε τον τάφο, που εμείς επικοινωνούσαμε με το ίδιο το μνημείο και την ενέργεια που ανέδιδε. Γι’ αυτό είπα ότι ο Τάφος είναι ζωντανός. Όλος ο κόσμος προσέτρεχε σε αυτό, το National Geographic μετέδιδε την είδηση σε πραγματικό χρόνο στις πέντε ηπείρους και ήταν συγκλονιστικός ο καταιγισμός της ενημέρωσης και του ενδιαφέροντος, αυτό σήμαινε ότι είναι πανανθρώπινο και όλη η ανθρωπότητα υποκλίνεται μπροστά Του. Αποκαλύψαμε πολλά γιατί ακολουθήσαμε το γεγονός ότι το Μνημείο μας μιλούσε. Είναι μεγάλη στιγμή που ανοίξαμε το παράθυρο στον Ταφικό Θάλαμο και φαίνεται σε όλους τους πιστούς ο Ιερός Βράχος, το Αρχέτυπο Υλικό του Πανάγιου Τάφου.

Το ένστικτο, ποιο ρόλο έπαιξε;

Επειδή, τα μνημεία μας μιλούν διαμορφώνεται μια σχέση, μια διαίσθηση που κατευθύνει την έρευνά μας ώστε να κατοχυρώσουμε με επιστημονικό και αδιάσειστο τρόπο τα περαιτέρω βήματα.Είμαι περήφανη γιατί κατοχυρώσαμε την διεπιστημονική μεθοδολογία αφ’ένος, αφ’ετέρου την αναγκαιότητα και την πρακτική της επιστημονικής υποστήριξης στη λήψη αποφάσεων. Αυτά θα παρουσιάσω στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα για να χαράξουμε τις μελλοντικές κατευθύνσεις της έρευνας, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι επίτροποι.

Μετά τις 22 Μαρτίου, τι θα ακολουθήσει;

Θα ακολουθήσω τα μονοπάτια που μας καλεί η ανάγκη. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε για να ολοκληρώσουμε το έργο με την διαμόρφωση των προϋποθέσεων της αειφορίας Του στις υπόγειες επεμβάσεις ώστε φεύγοντας από τα Ιεροσόλυμα να μπορούμε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας ένα έργο εις τους αιώνες. Επίσης, σκοπεύουμε το Διεπιστημονικό εργαστήριο που στήσαμε για την παρακολούθηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου σύμφωνα και με την απόφαση των τριών Κοινοτήτων σε προγραμματική συμφωνία του Πολυτεχνείου με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, να το διατηρήσουμε τα επόμενα χρόνια, ώστε να ρυθμίσουμε τις συνθήκες καταπόνησης και απόκλισης του Μνημείου με τρόπο ώστε να είμαστε σίγουροι για τις συνθήκες της αειφόρου προστασίας Του.

Από τη Ρόδο μου λείπουν όλα, ασχολούμαι με τη Ρόδο ακόμα κι όταν βρίσκομαι στα Ιεροσόλυμα.

Θαυμάζω τις αξίες, τους ανθρώπους, τις κοινωνίες που προσπαθούν και που είναι ενεργές και αλλάζουν τον κόσμο και θέλω να είμαι μέσα σε αυτούς.

Δε φοβάμαι κάτι γιατί πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ενεργούν και έχουν σύλληψη για το μέλλον δεν έχουν λόγο να φοβούνται. Και κυρίως, όταν το κάνουν με άλλους ανθρώπους και την κοινωνία ολόκληρη, με συλλογικότητα. Στη ζωή μου έχω αγωνιστεί κυρίως για αξίες πολιτισμού και ελευθερίας, πιστεύω ότι αν ζει κάποιος έτσι δεν φοβάται.

Ο Θεός για μένα είναι αυτό το άπειρο που μας συνέχει και μας οδηγεί".

Read 517 times Last modified on Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 12:48

united kingdom flag animation            

Advertisements

media/k2/items/src/45fa1ac68ef3453f6c6ec9103ed0b012.jpg
22 Ιουν 2017

Γ. Χατζημάρκος: «Η ...

Στον επιβλητικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, με την παρουσία των τοπικών αρχών και ...
media/k2/items/src/077c5407b09c17df3420dcbf95b65658.jpg
22 Ιουν 2017

Δημοπρασία 10 θέσεων ...

Ο Δήμος της Ρόδου προχωράει σε δημοπράτηση για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης 10 θέσεων ...
media/k2/items/src/19064b4735e91b2188e618e657bd7d39.jpg
22 Ιουν 2017

Η Ρόδος στο κανάλι ...

Την μοναδική ομορφιά του ροδίτικου τοπίου, τα αξιοθέατα της Ρόδου, την ιστορία και τον πολιτισμό ...
media/k2/items/src/2ef4ec51224ace5f2a5a4e5aae91c53e.jpg
22 Ιουν 2017

Ράλι κλασικών ...

Όλα είναι έτοιμα για το 2ο κλασικό ράλι Ρόδου οχημάτων εποχής, που θα γίνει στη Ρόδο το προσεχές ...
media/k2/items/src/6879b26d7e5d55e3c905cc72f54e160b.jpg
22 Ιουν 2017

Γ. Νικητιάδης: "Ξύπνησε ...

Λάβρος κατά της υπουργού Τουρισμού κ. Ελενας Κουντουρά για όσα είπε κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο ...
media/k2/items/src/c194fb8e454f2d5cca794b991787a066.jpg
21 Ιουν 2017

Διαγωνισμός παραδοσιακής ...

Στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 και σε συνεργασία με τη Λέσχη ...
media/k2/items/src/40813a52f8a7fb9684cc9431b5b0f97a.jpg
21 Ιουν 2017

Συγχαρητήρια επιστολή ...

Με αφορμή τη διπλή βράβευση του νησιού από την ΕΕ, για την ενεργειακή τους αυτονομία, μέσω ΑΠΕ ...
media/k2/items/src/0bfc87aed7569c4a5958f8f212485f36.jpg
21 Ιουν 2017

Σύσκεψη εργασίας του Π ...

Σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση της πορείας των έργων που η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ είχε αναλάβει, ως φορέας ...
media/k2/items/src/3bd99d6da9ad181773bf8e8252a5380d.jpg
21 Ιουν 2017

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ...

Αφιερώματα σε National Geographic Traveler, Izvestia, RIA Novosti και Moya Planeta Η Περιφέρεια ...
media/k2/items/src/056dd7e40caa9bae534293f505061d00.jpg
21 Ιουν 2017

Η Περιφέρεια Νοτίου ...

Αμερικάνοι δημοσιογράφοι και bloggers θα φιλοξενηθούν το διάστημα από 22 έως 26 Ιουνίου στη ...
media/k2/items/src/ad6a4e505887871eef5aaafbcf371550.jpg
21 Ιουν 2017

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ ...

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου στηρίζει αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις των ...
media/k2/items/src/dcc105aa5663cb759e1c56b362d00742.jpg
21 Ιουν 2017

Ευχαριστήριο του ...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, την περασμένη εβδομάδα, το πρόγραμμα «Διενέργεια ...
media/k2/items/src/f61c4c02aea567dd92683e7e25828b97.jpg
21 Ιουν 2017

ΟΓΕ Ρόδου: Στηρίζουμε το ...

Οι γυναίκες των συλλόγων και ομάδων της ΟΓΕ στηρίζουμε έμπρακτα το δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων ...
media/k2/items/src/225520e73c1dc4344359358d86a5dd78.jpg
21 Ιουν 2017

Διπλή πρωτιά για την ...

Όχι ένα, αλλά δύο πανευρωπαϊκά βραβεία σε έργο ελληνικής πρωτοβουλίας για ενεργειακή αυτονομία από ...
media/k2/items/src/f7203aa09a1358025843c60a6752f2ba.jpg
21 Ιουν 2017

''Η αναγνωρισιμότητα του ...

Νίκος Παπασταματίου, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου: Η αναγνωρισιμότητα του Δικτύου ...
media/k2/items/src/2f0bb7cfd9f7a337621d56c36e5bc8dd.jpg
21 Ιουν 2017

«Ρεαλιστικές και ...

Στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό και τις ...
media/k2/items/src/ee0e8d00ea6fbb36abf91be672fe17b8.jpg
21 Ιουν 2017

Αίτημα - πρωτοβουλία του ...

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος με επιστολή του με α.π.: Οίκ. 178/21.6.2017 ...
media/k2/items/src/51822ed47abf4bef296bdd9f3870f735.jpg
20 Ιουν 2017

Συνάντηση εκπροσώπων του ...

Με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Έλενας Κουντουρά στο νησί της Ρόδου το Σάββατο ...
media/k2/items/src/2680c8c19179e9d0b4ce9dbe0428dda3.jpg
20 Ιουν 2017

Βράβευση του Καθηγητή ...

Σε ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 η βράβευση του Καθηγητή ...
media/k2/items/src/b130c8501cbc3eabcbc1b6ba0a84e2ef.jpg
20 Ιουν 2017

Στη Ρόδο το δημοφιλές ...

Αγριοελιές, αγαύες, αγριομουριές, άγριες φραγκοσυκιές, μπουκαμβίλιες, κάκτοι, θάμνοι, βότανα, από ...
media/k2/items/src/7183226fcc0e94591cbeda9f85735874.jpg
20 Ιουν 2017

Κάλλιστος Διακογεωργίου: ...

«Ενθουσιασμός και θλίψη μαζί, είναι τα συναισθήματα τα οποία με εκφράζουν, μετά την πρόσφατη ...
media/k2/items/src/ba175e9cbb95b96482fb21c55b267e99.jpg
20 Ιουν 2017

«Να λειτουργήσει άμεσα ...

Τον εξοπλισμό και την άμεση λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου της Χάλκης, ζητά με ερώτηση που ...
media/k2/items/src/98f3275a97b195d09d514f87bb1f4f03.jpg
20 Ιουν 2017

Στη συνεδρίαση του ...

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ./ E.P.P.) της Επιτροπής των Περιφερειών της ...
media/k2/items/src/55276761c1e0c11e4ced1eee087dec66.jpg
20 Ιουν 2017

Επίσκεψη του Δημήτρη ...

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης επισκέφτηκε την Κω στις 18 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της ...
media/k2/items/src/fbbba3615c40c4a9e32edfd4af277b6c.jpg
19 Ιουν 2017

Στην απονομή των ...

Στην τελετή απονομής των βραβείων «Olymp Awards 2017» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου ...
media/k2/items/src/9e28186bffa7d7f57b2cd8feca3fb450.jpg
19 Ιουν 2017

Ο Αντιπεριφερειάρχης ...

Σειρά συσκέψεων πραγματοποίησε στο Επαρχείο Κω ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης σε ...
media/k2/items/src/9f7a57c3d8c36afc9adce2c22736300c.jpg
19 Ιουν 2017

Δηλώσεις τομεάρχη ...

Διαβάζοντας τα έως τώρα δημοσιεύματα σχετικά με την συνάντηση εργασίας της υπουργού Τουρισμού ...
media/k2/items/src/9607f57ae6da89f70a838e735a892f22.jpg
19 Ιουν 2017

Κόνσολας: «Νέο μοντέλο ...

Μια νέα προγραμματική πρόταση για την αλλαγή του μοντέλου τουριστικής προβολής και την ανάπτυξη ...
media/k2/items/src/bfe79a6094ae967051ac10d4857038af.jpg
19 Ιουν 2017

Η διαχείριση κρίσεων ...

Πριν από λίγες ημέρες, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων ...
media/k2/items/src/feb1957854b3b7ec1c58e7c35c4c4503.jpg
19 Ιουν 2017

Νέα φάση πιστοποίησης ...

Νέα φάση πιστοποίησης εστιατορίων με βάση το πρότυπο Aegean Cuisine ξεκινά το Επιμελητήριο ...