Οι νέοι να πάρουν την τύχη του τόπου μας στα χέρια τους …

568


Γράφει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρόδου κ. Γιάννης Κούρτης.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε μια δυσάρεστη πραγματικότητα και στη Ρόδο, αυτή της αποστροφής των νέων από τα κοινά και της αδιαφορίας τους για τα ζητήματα του νησιού. Αυτή η αποστροφή κάθε άλλο παρά καλή είναι για τον τόπο μας που χρειάζεται ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες, αντοχές και όνειρα, ώστε να δώσουν το δικό τους στίγμα και να παλέψουν για μία καλύτερη κοινωνία. Οι νέοι σήμερα ανήκουν σε μια γενιά που έχει μπροστά της μεγάλα και δύσκολα προβλήματα, που αναζητά τους δικούς της στόχους, τα δικά της οράματα. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση όλα αυτά να την αποτρέψουν από τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Η νέα γενιά σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι γενιά της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της αναγέννησης σε μια εποχή των μεγάλων αντιφάσεων αλλά και των μεγάλων προκλήσεων. Αν οι νέοι άνθρωποι εκφράζουν την αποστροφή τους για την πολιτική και δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά, συμβάλουν στην αδράνεια και την απάθεια που έχει σαν αποτέλεσμα να μεταμορφώνονται σε απλό θεατή των εξελίξεων.

Οι νέοι και ειδικά οι ηλικίες 30 έως 40 ετών που θεωρούνται οι πιο παραγωγικές πρέπει να παρεμβαίνουν παντού σε κάθε τομέα της ζωής, στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό. Αν δεν παρέμβουν πως θα διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον; Κριτικάροντας απλά και μόνο τους παλαιότερους; Αν δε συμμετάσχουν ενεργά και αν δεν παλέψουν για να δουν να υλοποιούνται οι ιδέες τους και τα όνειρά τους, πως θα αλλάξει ο κόσμος που τόσο το επιθυμούν; Οι παρεμβάσεις τους μπορούν να ξεκινήσουν από τους χώρους και τις γειτονιές που μεγαλώνουν, που πηγαίνουν σχολείο, που κάνουν τις αγορές τους και που ψυχαγωγούνται, που παρέχουν ή απολαμβάνουν υπηρεσίες. Έτσι θα μπορέσουν από τη μία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις, την αξία και τις αντοχές τους και από την άλλη να δοκιμαστούν από τις καταστάσεις, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις!  

Οι νέοι αποστρέφονται την πολιτική. Έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην πολιτική. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει επιτέλους να εκπροσωπήσουν. Οι νέοι σιχάθηκαν και βαρέθηκαν τα ψέματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη αποχή των πολιτών και κυρίως των νέων από τις πρόσφατες εκλογές. Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να προβληματίσει όλους, μα περισσότερο τους πολιτικούς και όσους ασχολούνται με την πολιτική. Η νεολαία είναι αυτή που έχει την δύναμη και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας ωστόσο έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά. Το κλίμα της εποχής στο οποίο κυριαρχούν η αδικία, η ανισότητα, η αναξιοκρατία, η ανηθικότητα, η υποκρισία των πολιτικών και η ασυνέπεια των ενηλίκων.

Η αδιαφορία της πολιτικής για τους νέους . Οι πολιτικοί είτε έχουν ξεχάσει τους λόγους εκλογής τους είτε έχουν απορροφηθεί τόσο πολύ από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, ώστε δεν αντιλαμβάνονται ότι η νεολαία χρειάζεται μέριμνα για να καταφέρει να εξελιχθεί. Οι προσταγές της «μόδας». Οι νέοι συνηθίζουν να ακολουθούν τη μάζα χωρίς να έχουν επίγνωση των ενεργειών τους.

Πρώτα από όλα για να είναι ενεργή η παρουσία των νέων στην πολιτική ζωή, θα πρέπει να αντιληφθούν την ύπαρξη ηθικής και αξιών. Θα πρέπει να βιώσουν ένα κράτος δικαίου, το οποίο θα τους προσφέρει ασφάλεια και θα τους αντιμετωπίζει με ισοτιμία. Θα πρέπει να αισθανθούν πως οι ίδιοι συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων και δεν περιορίζονται στην άκριτη εφαρμογή τους.