Άκαρπη η συνάντηση Μέι-Γιούνκερ (video)

524

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία του Brexit, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη μίας συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι έτοιμο να επεξεργασθεί περισσότερο τη συνοδευτική πολιτική διακήρυξη για τις νέες σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.
Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η Μέι παρουσίασε διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του βρετανικού κοινοβουλίου για το ιρλανδικό backstop και ότι οι δύο τους συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα εργασθούν από κοινού για το «αν μπορεί να βρεθεί μία διέξοδος».
Οι Γιούνκερ και Μέι θα συναντηθούν και πάλι πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, διευκρίνισε ο Σχοινάς, ενώ οι διαπραγματευτές Μισέλ Μπαρνιέ, για την Ένωση, και Στίβεν Μπάρκλεϊ, για το Ηνωμένο Βασίλειο, θα συναντηθούν τη Δευτέρα.
Τουσκ: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η επίσκεψη της Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες δεν οδήγησε στην επίτευξη σημαντικής προόδου, ωστόσο οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας θα συνεχιστούν.
«Δεν είδαμε σημαντική πρόοδο. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν» επισήμανε με ένα tweet o Τουσκ, μετά τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι.

Meeting PM @theresa_may on how to overcome impasse on #brexit. Still no breakthrough in sight. Talks will continue. pic.twitter.com/vn2CVybc1j
— Donald Tusk (@eucopresident) February 7, 2019

Μέι: Στην ώρα του το Brexit
«Αυτό που είδα και άκουσα από τους ηγέτες είναι μια επιθυμία να εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία» επισήμανε η Τερέζα Μέι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ.
«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι καίριο ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ κι εγώ συμφωνήσαμε ότι τώρα θα ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο να βρούμε μια λύση, να βρούμε έναν τρόπο να το τελειώσουμε αυτό εγκαίρως και να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που το κοινοβούλιο έχει, ώστε να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων» υπογράμμισε.
«Έχω ξεκαθαρίσει ότι θα υλοποιήσω το Brexit, θα το υλοποιήσω έγκαιρα κι αυτό ακριβώς θα κάνω για τον βρετανικό λαό. Θα διαπραγματευτώ σκληρά τις επόμενες ημέρες για να το κάνω αυτό» επισήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Επιστολή Κόρμπιν στη Μέι με όρους «διευκόλυνσης»
Επιστολή προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό απέστειλε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στην οποία παρουσιάζει πέντε αιτήματα για το Brexit, με νομικά δεσμευτική ισχύ, που, όπως ισχυρίζεται, εάν εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα ενώσουν τη χώρα και θα λάβει την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συμφωνία αποχώρησης.
Όπως σχολιάστηκε σε δημοσιεύματα, η παρέμβαση του Κόρμπιν, μία εβδομάδα μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τη Μέι, μπορεί να απογοητεύσει κάποιους από τους βουλευτές του που ήλπιζαν ότι θα κερδίσουν την υποστήριξη για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται κάτι τέτοιο στην επιστολή.
Επιπλέον, έρχεται λίγο πριν η Ντάουνινγκ Στριτ δημοσιεύσει τη νομοθεσία που ενισχύει τα εργατικά δικαιώματα, προσπαθώντας με την υποχώρηση αυτή να κερδίσει την υποστήριξη των Εργατικών στην συμφωνία για το Brexit.
Τα αιτήματα που θέτει ο Τζ. Κόρμπιν αφορούν: μία μόνιμη τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμέντο Βασίλειο και την ΕΕ, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.
Ο Κόρμπιν επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι συγκεκριμένες προτεραιότητες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ και να κατοχυρωθούν στη βρετανική νομοθεσία, έτσι ώστε κάποιος μελλοντικός ηγέτης των Συντηρητικών να μην μπορεί να τα αλλάξει μετά το Brexit. Επισημαίνει, εξάλλου, ότι οι αλλαγές στο backstop δεν αρκούν για να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματός του.
Στην επιστολή δεν περιλαμβάνεται η προϋπόθεση που έθετε ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κέιρ Στάρμερ ότι η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να αποδίδει «ακριβώς τα ίδια οφέλη» με αυτά ενός μέλους στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, ενώ εστιάζεται μόνο στην πολιτική διακήρυξη και όχι στην συμφωνία αποχώρησης, στην οποία περιλαμβάνεται το backstop και το σχέδιο του διαζυγίου.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Εν ευθέτω χρόνω θα απαντήσει η κυβέρνηση στην επιστολή Κόρμπιν, σύμφωνα με την πρώτη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Θα απαντήσουμε όταν έρθει η ώρα. Οι θέσεις μας για πολλά από τα θέματα της επιστολής είναι γνωστές. Η θέση μας για το backstop δεν έχει αλλάξει», δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού.
Νωρίτερα, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον, μιλώντας στο BBC Radio 4, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ευχαρίστως θα συζητούσε με τους Εργατικούς για τα σχέδια τους στο Brexit, αλλά οι προτάσεις είναι «ευσεβείς πόθοι».
Στο Εργατικό κόμμα, οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους βουλευτές του Remain, που υποστηρίζουν την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.
Ο βουλευτής των Εργατικών και από τους βασικούς υποστηρικτές της καμπάνιας People’s Vote Τσούκα Ουμούνα δήλωσε για την κίνηση του Τζ. Κόρμπιν ότι αυτό δεν αποτελεί αντιπολίτευση, αντίθετα διευκολύνει το Brexit.
Το ίδιο το κίνημα εξέδωσε ανακοίνωση μέσω άλλου βουλευτή των Εργατικών, που ζητά εξονυχιστικό έλεγχο στο περιεχόμενο της επιστολής, ώστε να απορριφθεί.
Ο αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit Μάθιου Πένικουκ δήλωσε ότι, εάν η Τ. Μέι δεν αποδεχτεί πλήρως τις προτάσεις, το κόμμα των Εργατικών θα πρέπει υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Αλλά και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που επίσης υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, άσκησε κριτική στις προτάσεις του επικεφαλής των Εργατικών. «Ο Τζ. Κόρμπιν γύρισε την πλάτη του σε εκατομμύρια μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος που ζητούν ένα καλύτερο μέλλον από ένα Brexit των Τόρις. Επέλεξε να ξεχάσει ότι το συνέδριο των Εργατικών ψήφισε να γίνει καμπάνια για δημοψήφισμα, εάν δεν εξασφαλίσει γενικές εκλογές» είπε ο υπεύθυνος του κόμματος για το Brexit Τομ Μπρέικ.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο κοινοβούλιο Ιαν Μπλάκφορντ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει υποκριτική την προσπάθεια του ηγέτη των Εργατικών και λέει: «Η επιβεβαίωση του Κόρμπιν να στηρίξει την καταστροφική συμφωνία της Μέι για το Brexit είναι σοβαρό χτύπημα στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και στο λαό της Βρετανίας, που σωστά ανησυχούν για τις επιπτώσεις της αποχώρησης».
Οι βρετανικές εξαγωγές κινδυνεύουν να «εγκλωβιστούν» στα μεγάλα λιμάνια ανά τον κόσμο
Οι Βρετανοί εξαγωγείς που στέλνουν προϊόντα σε μακρινούς προορισμούς το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν να αποκλειστούν από λιμάνια σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας του ενδεχόμενου Brexit χωρίς συμφωνία.
Η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας, ο οργανισμός των μεγαλύτερων κατασκευαστών και εμπειρογνώμονες σε εμπορικά θέματα προειδοποιεί ότι οι εξαγωγείς που στέλνουν τώρα τα προϊόντα τους από τα βρετανικά λιμάνια, αλλά αναμένεται να φτάσουν στον προορισμό τους μετά τις 29 Μαρτίου, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν όχι μόνο προβλήματα στα λιμάνια προορισμού – όπως να μείνουν εγκλωβισμένα εκεί – αλλά να έχουν και επιπλέον κόστη, στην περίπτωση του άτακτου Brexit.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η μέγιστη διάρκεια μεταφοράς για οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο είναι περίπου 50 μέρες (τόσες απομένουν και μέχρι τις 29 Μαρτίου), με πιο μακρινούς προορισμούς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που σημαίνει ότι τα φορτία που ξεκινούν από αυτό το Σαββατοκύριακο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες, καθώς θα φτάνουν στον προορισμό τους, γύρω στην ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.
Η Συνομοσπονδία Βιομηχάνων αναφέρει ως παράδειγμα ένα φορτίο με ουίσκι που έχει προορισμό την Νότια Κορέα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει στο λιμάνι προορισμού μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η Βρετανία εξάγει κάθε χρόνο στην Νότια Κορέα ουίσκι αξίας 71 εκατομμυρίων λιρών, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν δασμοί στο προϊόν έως και 20% μέσα σε μία νύχτα, εάν δεν φτάσει πριν τις 29 Μαρτίου, κόστος που θα επιβαρύνει την βιομηχανία κατά 14 εκατομμύρια ετησίως.
Σχετική είδηση: Brexit: Συνάντηση Μέι-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες (video)
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr