Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

46

ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός των παραχωρήσεων στην κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ στην Κρήτη προέκυψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την επεξεργασία των σχετικών σεισμικών δεδομένων.
Τα σεισμικά δεδομένα υπήρχαν από το 2012-2013, όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης προσκάλεσε τη νορβηγική PGS για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν την ύπαρξη εκτεταμένης γεωλογικής δομής που ενδεχομένως περιέχει αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου.
Ο κ. Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στο Α` Πρόγραμμα, έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις και όχι αποδείξεις και σημείωσε ότι θα επενδυθούν δεκάδες εκατομμύρια από την κοινοπραξία.
«Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο. Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας ΕΛ.ΠΕ.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΕΛΠΕwww.ert.gr