ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί τον Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα από την Υεμένη

18

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, όπου έχουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί, υιοθέτησε χθες πρόταση με την οποία ζητεί από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη, αν δεν λάβει επίσημη έγκριση από το Κογκρέσο. Η πρόταση θα υποβληθεί τώρα στη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ τη Δευτέρα ο Τραμπ απείλησε να ασκήσει βέτο.
Σύμφωνα με την πρόταση, το Κογκρέσο και όχι ο Λευκός Οίκος έχει την αρμοδιότητα «να κηρύσσει πόλεμο», αν και πολλοί Αμερικανοί πρόεδροι στο παρελθόν το έχουν παρακάμψει.
«Το Κογκρέσο απαιτεί από τον πρόεδρο να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις που συμμετέχουν σε εχθροπραξίες μέσα στην Υεμένη ή σε εχθροπραξίες που αφορούν την Υεμένη, με εξαίρεση» τις επιχειρήσεις εναντίον της αλ Κάιντα, σε διάστημα 30 ημερών μετά την υιοθέτηση της απόφασης αυτής.
«Μετά την υιοθέτηση της πρότασής μου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να τερματίσουμε τη συνέργειά μας στην χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή, στην ιστορία, όπως έχει επισημάνει ο ΟΗΕ», υπογράμμισε ο Δημοκρατικός Ρο Κάνα, χαιρετίζοντας την « ιστορική ψηφοφορία».

The United States’ support for #Saudi Arabia’s genocidal war in #Yemen, with no authorization from Congress, has resulted in the deaths of tens of thousands of Yemeni civilians. pic.twitter.com/xCnkV3Kozi
— Rep. Tulsi Gabbard (@TulsiPress) February 14, 2019

Πολλοί Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί είναι εξοργισμένοι μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
Η χλιαρή αντίδραση του Λευκού Οίκου απέναντι στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον οποίο πολλοί θεωρούν ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, έχει ωθήσει κοινοβουλευτικούς και από τα δύο κόμματα να συμφωνήσουν σε κάποια ψηφίσματα που αφορούν το Ριάντ, όπως αυτό που υιοθετήθηκε χθες από το Κογκρέσο.
Η Σαουδική Αραβία, την οποία ο Τραμπ θεωρεί σημαντικό εταίρο, επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη μαζί με τους συμμάχους της εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, τον Μάρτιο του 2015. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει φέρει εκατομμύρια άλλους στα πρόθυρα λιμού.
40.000 παιδιά υπολογίζεται ότι χάθηκαν τον τελευταίο χρόνο από λιμοκτονία.

While all eyes are on #GRAMMYs and #TearItUpBTS, millions of Yemenis are going through the world's largest humanitarian crisis. #Yemen is starving, the world looks away pic.twitter.com/ERY7hWneUN
— End Yemen War Now! (@HeroNapit) February 11, 2019

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αεροπορία της συμμαχίας προσφέροντάς της τη δυνατότητα να ανεφοδιάζεται στον αέρα, πληροφορίες που συλλέγει και δεδομένα για τη στοχοθέτηση.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr