Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών-Συνεχίζεται η αντιπαράθεση (video)

19

ΔΙΕΘΝΗ

Αναταράξεις συνεχίζουν να προκαλούν οι δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, με την Αθήνα να καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να τηρήσει κατά γράμμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία αναφέρεται σε μια νοτιοσλαβική γλώσσα, που ουδεμία σχέση έχει με την αρχαία ελληνική Μακεδονία. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι επανέλαβε ότι ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο τα σχόλια του Ζόραν Ζάεφ και πως «εκφράζουμε τη λύπη μας».

Η γειτονική χώρα θα πρέπει να τηρήσει μέχρι κεραίας τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το μήνυμα αυτό στέλνει η Αθήνα μετά τις προβληματικές -όπως χαρακτηρίστηκαν- δηλώσεις Ζαεφ περί διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας. «Μετά τις διορθωτικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στα Σκόπια έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να σπαταληθεί το διπλωματικό κεφάλαιο που έχουμε σωρεύσει. Η συμφωνία αναφέρεται σε μια νοτιοσλαβική γλώσσα που καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική Μακεδονία μας. Ως προς την εθνότητα, υπάρχει αναφορά σε βορειομακεδονική ιθαγένεια», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
<a href=» rel=»noopener» target=»_blank»>Προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η κύρωση της συμφωνίας, διαμήνυσε εκ νέου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Η Βουλή των Σκοπίων πρέπει τώρα να αδράξει την ιστορική ευκαιρία και να ολοκληρώσει τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών για να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Επιβεβαιώνεται πλέον περίτρανα, με ήχο και εικόνα, ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ είναι τελικά ακόμη χειρότερες. Ούτε αυτές, όμως, μας εκπλήσσουν. Γιατί απλώς είναι η φυσική συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, που από την αρχή χαρακτηρίσαμε θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν άβουλοι. Οφείλουν, έστω και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να μην προχωρήσουν στην κύρωση της επιζήμιας αυτής συμφωνίας».
Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός να πάρει απόφαση να μην επικυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
«Η προσπάθεια να βρούμε μία λύση στις σχέσεις μας με τους γείτονες μας δεν γίνεται από θέση αδυναμίας και αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο κ. Ζάεφ. Η Ελλάδα δεν αισθάνεται αδύναμη ούτε απέναντι στους γείτονες της ούτε απέναντι στις όποιες πιέσεις της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Στη γειτονική χώρα έχει ήδη ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο σύνταγμα με την τελευταία ψηφοφορία να τοποθετείται στο δεύτερο 15μερο του Ιανουαρίου.
Ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε τόνισε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα στηρίξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλια του Ζόραν Ζάεφ έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» επανέλαβε με δημόσια τοποθέτησή του σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι. Ειδικότερα κληθείς κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να σχολιάσει τις ελληνικές αντιδράσεις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί δυνατότητας διδασκαλίας της «μακεδονικής»γλώσσας στην Ελλάδα, είπε: «Θα ήθελα να είμαι ακριβής, για να μην υπάρξει καμία παρανόηση.
Η κυβέρνηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» είναι έντονα αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειες και δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να στηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία. Ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι χώρες μεριμνούν για τους δικούς τους πολίτες και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών για το όποιο ζήτημα. Σε αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζουμε το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το οποίο δεσμευόμαστε να μην αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες μας. Από αυτήν την άποψη εννοείται ότι οι πολιτικές σε θέματα γλώσσας στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκφράζουμε πλήρη κατανόηση και σεβασμό ότι το ζήτημα ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως προσηλωμένος σε μία πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως είναι αφοσιωμένος και στην βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας.Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο».
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr