Η Apple αγοράζει με $1 δισ… την ανεξαρτησία της

146

γόρασε μονάδα της Intel ώστε να φτιάχνει τα δικά της chips για smartphones

Σε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να μπορεί να κατασκευάζει τους δικούς της επεξεργαστές για τα λεγόμενα «έξυπνα τηλέφωνα» προχώρησε η Apple Inc, κλείνοντας συμφωνία για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μονάδας της Intel Corp, σε μια συμφωνία ύψους 1 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσαν οι δυο εταιρείες.

Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι περίπου 2.200 υπάλληλοι της Intel θα μεταφερθούν στην Apple, μαζί με εξοπλισμό, πνευματικά δικαιώματα και μισθώσεις.

Σε συνδυασμό με το τρέχον χαρτοφυλάκιό της, η Apple θα κατέχει πλεόν 17.000 πατέντες ασύρματης τεχνολογίας, από πρότυπα κυψελοειδών επικοινωνιών έως μόντεμ, γεγονός που την καθιστά τον πιο ισχυρό παίκτη στις συνομιλίες για διεθνείς αδειοδοτήσεις που πιθανόν θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των κυριότερων κατόχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας 5G όπως η Huawei Technologies Co Ltd.

Η μετοχή της Intel σημείωσε άνοδο 5,7% στα 55,05 δολάρια με τη γνωστοποίηση της είδησης, ενώ η μετοχή της Apple σημείωσε άνοδο 0,1% στα 207,29 δολάρια.

Η Intel θα διατηρήσει το δικαίωμά της να αναπτύσσει μόντεμ για εφαρμογές που δεν απευθύνονται σε smartphone – όπως πχ. για PCs, βιομηχανικό εξοπλισμό και οχήματα αυτόνομης οδήγησης.

Οι επεξεργαστές μόντεμ συνδέουν συσκευές όπως το iPhone με ασύρματα δίκτυα δεδομένων, αλλά η Apple ανέκαθεν βασιζόταν σε εξωτερικούς προμηθευτές. Η Intel έγινε η μοναδική πηγή προμήθειας επεξεργαστών μόντεμ για iPhone κατά το τελευταίο έτος, αφού η Apple ενεπλάκη σε παρατεταμένη νομική μάχη με τον προηγούμενο προμηθευτή της, την Qualcomm Inc., σχετικά με τις πρακτικές της τελευταίας για τη χορήγηση διαφόρων πατεντών.Apple