Κέρκυρα: «Τα πώς και τα γιατί» των απορριμμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

27

ΔΙΕΘΝΗ

Σε μία μακρά συζήτηση στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα των απορριμμάτων, της διαχείρισης, της μεταφοράς τους εκτός Κέρκυρας αλλά και των προβλημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση, λόγω της απουσίας εισήγησης από την κα Υδραίου και τη δημοτική αρχή, κάτι που προκάλεσε την αποχώρηση της παράταξης Τρεπεκλή αλλά και τις διαμαρτυρίες αρκετών παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η Δήμαρχος από την πλευρά της υποστήριξε ότι δεν απαιτείτο να μοιραστεί προ του συμβουλίου γραπτή εισήγηση καθώς δεν τίθεται θέμα λήψης κάποιας απόφασης ενώ τα στοιχεία που υπάρχουν στις υπηρεσίες αφορούν τον ενιαίο Δήμο της Κέρκυρας. Τα στοιχεία αυτά, όπως είπε, θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό κατά τη λειτουργία του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας.
Η κυρία αναφερόμενη στο κόστος μεταφοράς, είπε ότι ένα μέρος του επιδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, ένα άλλο από την Περιφέρεια και το υπόλοιπο από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράτει ο δήμος, τονίζοντας ωστόσο κατηγορηματικά ότι ο δημότης δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί με πρόσθετα τέλη καθαριότητας.
Σύμφωνα με την Δήμαρχος, αν και το κόστος διαχείρισης του εργοστασίου της Κοζάνης είναι 84 ευρώ ο τόνος σύμμεικτων απορριμμάτων, αυτό που θα καταβάλλει ο Δήμος Κέρκυρας ανέρχεται στα 42 ευρώ ανά τόνο λόγω της επιδότησης. Το συνολικό ανά τόνο κόστος ανέρχεται στα 150 ευρώ ενώ σήμερα, με τη δεματοποίηση, φτάνει τα 100 έως 105 ευρώ. Η αρχική ποσότητα προς την Κοζάνη θα είναι 29 χιλιάδες τόνοι, ωστόσο, κατά την κα Υδραίου ενδέχεται να πάρει τελικά η ΔΙΑΔΥΜΑ όλη την ποσότητα των παραγόμενων σκουπιδιών για τα επόμενα τρία χρόνια.
Για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης που θα κατασκευαστεί στην Κέρκυρα, την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθούν από την αρμόδια υπηρεσία τα τεύχη δημοπράτησης για να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Κεντιρκής Κέρκυρας εντάχθηκε σε πρόγραμμα προβολής για την ανακύκλωση ύψους 56.000 ευρώ το οποίο και επιθυμεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
Για τα ήδη δεματοποιημένα απορρίμματα, η κα υδραίου ανέφερε τέλος ότι αυτό θα αποτελέσει άλλο project.

Περιγράφοντας τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Σερεμέτης ανέφερε ότι χθες ορκίστηκαν 77 νέοι  εργαζόμενοι από τον διαγωνισμό 3Κ του ΑΣΕΠ και μέχρι τέλους του χρόνου θα προσληφθούν άλλοι 24 ώστε συνολικά η υπηρεσία να διαθέτει περίπου 150. Χαρακτήρισε οικτρή την κατάσταση λειτουργίας του συνεργείου οχημάτων του Δήμου ενώ όπως είπε, στις προθέσεις του είναι να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη χρήση ιδιωτών εργολάβων για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών.

Από την πλευρά των υπολοίπων παρατάξεων, τέθηκαν ερωτήματα για τη χωροθέτηση του εργοστασίου, τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων αλλά και την κάλυψη του επιπλέον κόστους της μεταφοράς στη Κοζάνη, για το οποίο η Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιβαρύνει τους δημότες. Στην αρχή της συνεδρίασης, όπως προείπαμε, αποχώρησε η παράταξη του κ. Τρεπεκλή, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη εισήγησης. Εκπρόσωποι συλλόγων πολιτών έκαναν σύντομες τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τεμπλονίου Λαμπρινή Κολάγγη αναρρωτήθηκε τι θα γίνει με τα δέματα και τα αδεματοποίητα απορρίμματα στo Τεμπλόνι.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτηςwww.ert.gr