Κόρμπιν: Αν χάσει η Μέι στην ψηφοφορία για το Brexit, πρέπει να γίνουν εκλογές

51

ΔΙΕΘΝΗ

Το Εργατικό Κόμμα θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με την ΕΕ για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα, και αν το βρετανικό κοινοβούλιο την καταψηφίσει, τότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές, δήλωσε σε ομιλία του στο Γουέικφιλντ στη βόρεια Αγγλία ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

To break the deadlock over Theresa May's botched Brexit deal, a General Election is the most practical and democratic option.
It would give the winning party a renewed mandate to negotiate a better deal for Britain and secure support for it in Parliament and across the country. pic.twitter.com/JIdHUoSOq1
— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) January 10, 2019

«Αν δεν εξασφαλιστούν εκλογές, τότε θα διατηρήσουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής να κάνουμε εκστρατεία για δημοψήφισμα», πρόσθεσε.
«Ωστόσο οι εκλογές πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Δεν είναι μόνον η πιο πρακτική επιλογή, είναι επίσης η πιο δημοκρατική επιλογή», σημείωσε στην ομιλία του.
Ο ηγέτης των Εργατικών σημείωσε ότι αν απορριφθεί η συμφωνία της Μέι, πρέπει να διεξαχθούν άμεσα εκλογές, ώστε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση Εργατικών αναλάβει καθήκοντα να μπορεί να ξανανοίξει τις συνομιλίες με την ΕΕ πριν από το Brexit στις 29 Μαρτίου.
Μια παράταση της διαδικασίας που προβλέπεται από το Άρθρο 50 με την οποία θα καθυστερήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί μια πιθανότητα, διότι μια νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης με την ΕΕ, πρόσθεσε.
Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την ερχόμενη Τρίτη και όπως αναμένεται ευρέως θα την απορρίψουν, μετά την αποτυχία της πρωθυπουργού να κερδίσει την υποστήριξη του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της βρετανικής κυβέρνησης.
Η Μέι αρνείται μέχρι σήμερα να υποχωρήσει από την συμφωνία της, η οποία προτείνει στενούς εμπορικούς δεσμούς με την ΕΕ, αλλά χωρίς η Βρετανία να έχει οποιονδήποτε λόγο πάνω στην πολιτική που ακολουθείται όπως έχει τώρα, μετά την αποχώρησή της στις 29 Μαρτίου.
Οι βουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη 308 έναντι 297 υπέρ του αιτήματος η κυβέρνηση να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο εντός τριών εργάσιμων ημερών αν χάσει την ψηφοφορία της 15ης Ιανουαρίου, κι όχι σε 21 ημέρες όπως προγραμματιζόταν προηγουμένως, αυξάνοντας τις πολιτικές πιέσεις στην Μέι.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr