Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος

107

ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο ιστορικός, πανεπιστημιακός και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, αφήνοντας πλούσιο έργο για την νέα ελληνική ιστορία. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 14:00, στη Μητρόπολη Αθηνών.
Ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2003 και διετέλεσε πρόεδρός της το 2010.
Μαζί με τους Κωνσταντίνο Tσάτσο και Κωνσταντίνο Tρυπάνη ίδρυσε το ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», του οποίου το 1990 ανέλαβε διευθυντής. Την περίοδο 1962-65 επιμελήθηκε το αρχείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μουσείο Μπενάκη.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εκατό μελέτες και άρθρα, σε επιστημονικά περιοδικά, συμμετέχει σε επιστημονικές εταιρείες, είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του «Ιδρύματος De Gaulle» και προεδρεύει της Ελληνικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Σπουδών ΝΑ Ευρώπης.
Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας τονίζοντας: «Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος υπήρξε καταξιωμένος ιστορικός και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που συνεισέφερε με τη βαθιά επιστημονική κατάρτισή του και το πλούσιο έργο του στην κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας και της δυναμικής της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη».
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμαwww.ert.gr