Ανακοινώθηκαν μέτρα και μακροπρόθεσμες δράσεις για τη Σαμοθράκη (video)

61

ΕΛΛΑΔΑ

Δέσμη πέντε μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη αποφασίστηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη.

Για τη διακοπή των δρομολογίων, που προκάλεσε χάος τις προηγούμενες ημέρες, ο Υπουργός Ναυτιλίας έχει ζητήσει εξηγήσεις από τους υπεύθυνους διαχείρισης των πλοίων ΣΑΟΣ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ , ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε το σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Σε εξέλιξη δεύτερη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη με την συμμετοχή τοπικών φορέων της Σαμοθράκης προκειμένου να διευθετηθεί οριστικά το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού.
Προηγήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στην οποία εγκρίθηκαν βραχυχρόνια μέτρα και μακροπρόθεσμες δράσεις.
Ειδικότερα, διασφαλίζεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση, η απρόσκοπτη τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Αλεξανδρούπολη.
Άμεσα ξεκινούν εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης στα λιμάνια Καμαριώτισσα και Θέρμες, επιταχύνεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή τους, βελτιώνεται το πλαίσιο προκήρυξης των συμβάσεων στις άγονες γραμμές και ενισχύεται η τουριστική κίνηση στο νησί με άμεση προσέλκυση τουριστών από τη Ρουμανία και τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης – Λήμνου.
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στον Υπουργό Ναυτιλίας οι υπεύθυνοι της ακτοπλοϊκής εταιρίας για τη μη εκτέλεση δρομολογίων.
O ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Με κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα η κυβέρνηση επιχειρεί επί ημερών να δικαιολογήσει την ολιγωρία, την προχειρότητα και την ανικανότητα του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, που οδήγησαν στο δεκαήμερο αποκλεισμό της Σαμοθράκης.
Ανικανότητα που κορυφώθηκε με την λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και επιλογή ενός πλοίου (AZORES EXPRESS) που όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει τη γραμμή Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Λιμανιού. Αλλά και με την ανικανότητα φιλοξενίας των χιλιάδων εγκλωβισμένων επισκεπτών.
Είναι δε τόσο εμφανής η ανεπάρκεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που, μόλις σήμερα, 15 μέρες μετά την εμφάνιση του προβλήματος, αποφάσισαν να κάνουν σύσκεψη για να αντιμετωπίσουν την κρίση που οι ίδιοι μεγέθυναν.
Αναμέναμε τα αποτελέσματα της πολυδιαφημιζόμενης κυβερνητικής σύσκεψης για τη στήριξη της Σαμοθράκης. Ωστόσο, «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Αντί για συγκεκριμένα, άμεσα και εφαρμόσιμα μέτρα στήριξης, ακούσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο γενικόλογες ανακοινώσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι απουσιάζει παντελώς η τουριστική προβολή της Σαμοθράκης, ώστε να ανατραπεί η κακή εικόνα του νησιού. Παράλληλα, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους πληττόμενους επαγγελματίες και κατοίκους, οι οποίοι καταστράφηκαν οικονομικά. Οι καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία, η ταλαιπωρία των κατοίκων και των τουριστών και η μεγάλη ζημιά στην εικόνα του νησιού και της χώρας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δεν αποκαθιστώνται με επικοινωνιακές φιέστες, συσκέψεις και χωρίς περιεχόμενο ανακοινώσεις 15 ημέρες μετά το γεγονός.
Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα
Σχετική είδηση: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Σαμοθράκη- «Εξηγήσεις» για τη μη εκτέλεση δρομολογίων (video)www.ert.gr