Απονεμήθηκε το Βραβείο Ηθικής Τάξεως στον Ζ. Πορταλάκη

53

ΕΛΛΑΔΑ

Στον συλλέκτη Έργων Τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη απένειμε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, το φετινό Βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στην κατάμεστη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, παρουσία των τοπικών Αρχών.
Παράλληλα με την τελετή, στον χώρο της Βασιλικής έγιναν και τα εγκαίνια έκθεσης με Έργα Τέχνης από την συλλογή του Ζαχαρία Πορταλάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου.
Η τελετή ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανιδάκη, εκπροσώπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Πορταλάκη.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, στον δικό του σύντομο χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων: » Το Ηράκλειο ευεργετήθηκε τα τελευταία χρόνια από την γενναιόδωρη προσφορά του κ. Ζαχαρία Πορταλάκη, καθώς, τον Μάιο του 2014, η «Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών», έγινε αποδέκτης δωρεάς του, αποτελούμενης από εξήντα πέντε φορητές εικόνες (που δημιουργήθηκαν από τον 15ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα). Μαζί με την μόνιμη πια παρουσίαση αυτών των χριστιανικών εικόνων, στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της πόλης μας, πραγματοποιήθηκαν, από την Συλλογή του κ. Πορταλάκη τέσσερις εξαιρετικές Εκθέσεις με δημιουργίες των: Παρθένη, Τσαρούχη, Στάμου, Καπράλου, Σπυρόπουλου, Διαμαντόπουλου, και Ακριθάκη. Όλοι, ασφαλώς, συμφωνούμε ότι ο Πολιτισμός αποτελεί μια κορυφαία πτυχή της κοινωνίας μας, και την πιο αυθεντική ταυτότητα της χώρας μας. Ένας άνθρωπος που προσέφερε αφιλοκερδώς μεγάλα έργα της χριστιανικής Τέχνης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, και που συνεχίζει να μυεί το φιλότεχνο κοινό στα επιτεύγματα της υψηλής ζωγραφικής, αναμφίβολα αναδεικνύεται σε αληθινό ευεργέτη της».
Ακολούθως, μίλησαν για το τιμώμενο πρόσωπο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της ΕΚΙΜ Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος.
Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος απένειμε στον Ζαχαρία Πορταλάκη το Βραβείο, το οποίο συνοδευόταν από μετάλλιο ειδικά φιλοτεχνημένο για την περίσταση.
Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο κ. Πορταλάκης, εμφανώς συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, αφιέρωσε το Βραβείο στους γονείς του και τόνισε χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι ότι αυτή η τιμή είναι μεγαλύτερη από όσα έχω κάνει για τον τόπο μου. Το μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα κάνω ακόμα περισσότερα ώστε να σταθώ αντάξιός της».
Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.
Παράλληλα με την τελετή, στον χώρο της Βασιλικής έγιναν και τα εγκαίνια έκθεσης με Έργα Τέχνης από την συλλογή του κ. Πορταλάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι με το Βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητες ή σε Ιδρύματα του τόπου, με μεγάλη προσφορά στην Κοινωνία και στον Πολιτισμό μας, τιμήθηκαν ως σήμερα: ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Φώτης Καφάτος (το 2003), τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού (το 2006), ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης), το 2016, ο Γρηγόρης Σηφάκης (Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης), το 2017, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (το ΙΤΕ), το 2018. www.ert.gr