Βία στην Τουρκία στον απόηχο της σύλληψης 3 δημάρχων και 400 πολιτών

102

ΕΛΛΑΔΑ

Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση η τουρκική αστυνομία διέλυσε τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία με αφορμή την αποπομπή τριών Κούρδων δημάρχων, πέντε μήνες από την εκλογή τους με ποσοστό που κυμαινόταν από 53% μέχρι 63% των ψήφων.

Violent Water Cannon attacks on the #Kurds, whose elected mayors ripped outta office, brought to you by US @NATO rogue ally, Terrorist #Turkey.
This is part of their ongoing Ethnic Cleansing campaign, which has no end.
Erdogan free to annihilate while @jensstoltenberg stand by.
— World Citizen (@WorldCitizenLA) August 20, 2019

Η κυβέρνηση αντικατέστησε τους τρεις δημάρχους που είχαν εκλεγεί με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ορίζοντας ως αντικαταστάτες τους άλλους αξιωματούχους. Επίσης, τέθηκαν υπό κράτηση περισσότεροι από 400 άνθρωποι στο πλαίσιο «ερευνών για τρομοκρατία», όπως αναφέρεται η Άγκυρα στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και εσχάτως σε κάθε φιλοκουρδικό κόμμα.
Στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν κατ’ επανάληψη νερό υπό πίεση εναντίον μιας μικρής ομάδας διαδηλωτών οι οποίοι κουλουριάζονταν στον δρόμο για να προστατευθούν και έκαναν το σήμα της νίκης με τα δάχτυλά τους.
Αστυνομικοί εθεάθησαν επίσης να ξυλοκοπούν τους διαδηλωτές καθώς έφευγαν από το σημείο. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν κατόπιν κοντά στο δημαρχείο, το οποίο έχει σφραγιστεί από χθες με μεταλλικές μπάρες.

Kurds resisting against the coup d'etat of Turkish dictator Erdogan removing & jailing democratically elected representatives of the Kurdish people and installing his own racist militias. You won't read about this on the front pages of the world's media! #Democracy #Turkey pic.twitter.com/gncLpJkKUt
— Hevallo (@Hevallo) August 20, 2019

«Σήμερα μπορείτε να δείτε εδώ το καθεστώς της καταπίεσης και της δίωξης», είπε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του HDP Σεζάλ Τεμελί. «Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε όπου κι αν είμαστε, επειδή η αντίσταση είναι το νόμιμο δικαίωμά μας», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι οι τρεις δήμαρχοι των πόλεων Ντιγιάρμπακιρ, Μαρντίν και Βαν κατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα, όπως για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Removing 3 Kurdish mayors from their office in #Kurdistan part of Turkey seems to be Erdogan’s revenge against Kurds who voted for opposition party’s mayor candidate against Erdogan in #Istanbul. #TwitterKurds pic.twitter.com/YQO4woz34k
— Shukriya (@Shukriya_M_K) August 20, 2019

Το HDP δήλωσε ότι οι τρεις δήμαρχοι αντικαταστάθηκαν «κατόπιν εντολής βασισμένης σε ψέματα και παράνομες αιτιολογίες». «Πρόκειται για ένα νέο και σαφές πολιτικό πραξικόπημα ενάντια στην πολιτική βούληση του κουρδικού λαού», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος.
ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ποπόρουwww.ert.gr