Βουλή- Συνταγματική Αναθεώρηση: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (live)

19

ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τους εισηγητές των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, άρχισαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με ονομαστική ψηφοφορία, καθώς η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει ποιες από τις διατάξεις θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή και με πόσες ψήφους θα χρειαστεί να ψηφιστούν, αν δηλαδή θα απαιτηθεί απλή πλειοψηφία 151 ή ενισχυμένη 180 βουλευτών. «Δεν υπάρχει προηγούμενο αναθεωρητικής διαδικασίας που να έχουμε συζητήσει τόσες φορές και θεωρώ άδικη την κατηγορία ότι είναι διαδικασία που γίνεται στο πόδι και στο άψε σβήσε», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον κ. Μητσοτάκη.

Κ.Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ολέθριες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος
«Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο κορυφαία διαδικασία που εμπλέκεται το Κοινοβούλιο, γίνεται με τα έδρανα της Βουλής άδεια. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη. Επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνό αντιπερισπασμό». Αυτό δήλωσε ο πρόερος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Η ΝΔ κατέθεσε μία συγκροτημένη πρόταση με αλλαγές σε 59 άρθρα από τα 120. Κατάργηση 8 παρωχημένων διατάξεων. Να θυμίσω τον δεκάλογο των σημαντικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Προτείναμε η επιλογή ανώτατων δικαστικών να περάσει από την κυβέρνηση στη Βουλή. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, αξιολόγηση. Ενδυνάμωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας. Σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμός. Πλήρης αυτονομία κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Και η Αναθεώρηση του Συντάγματος έπεσε θύμα των φαρσοκωμωδιών του ΣΥΡΙΖΑ»
Χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο αντιπερισπασμού. Ενσωματώθηκε σε μια συνολική αντιθεσμική αντίληψη του κ Τσίπρα.
«Παρά τις προσπάθειές μας να διαμορφώσουμε πλαίσιο συνεννόησης, η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα αυτά (που πρότεινε η ΝΔ). Υπενθυμίζω ότι είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους μας. Να ψηφίσουμε μαζί το άρθρο 16 και 24. Δεν τολμήσατε κ. Τσίπρα να κάνετε ούτε αυτό. Δεν λυπάμαι για εσάς. Λυπάμαι για τη χώρα και το μέλλον των νέων Ελλήνων. Η συζήτηση αυτή, γι’αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και σε μερικές εβδομάδες έχουμε εκλογές, που ο λαός σε κάθε περίπτωση θα μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δ.Κουτσούμπας: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε κουβέντα για τα άρθρα που προκρίνουν το ευρωπαϊκό έναντι του εθνικού δικαίου
Η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, θα ανοίξει το δρόμο για διεύρυνση του ρόλου του ΠτΔ στο πολιτικό σύστημα, κάτι με το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί και το καταψήφισε, όπως έκαναν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε:
«Πόσο προοδευτικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από το ότι δεν τολμά να προχωρήσει μια σειρά από υπερώριμους εκσυγχρονισμούς όπως η κατοχύρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας. Ακόμα και το άρθρο για την προστασία των ζώων δεν τόλμησε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ας ήταν πρόταση βουλευτών του».
Στ. Θεοδωράκης: Θέλουμε νέο ποινικό δίκαιο, μαζί με αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα και κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου
«Ας αποχαιρετήσουμε, λοιπόν, σήμερα άλλες τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες», τόνισε ο Σταύρος θεοδωράκης.

Ας αποχαιρετήσουμε πρώτα από όλα την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα εντασσόταν στις σύγχρονες χώρες, που δεν απαγορεύουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια.Τα παιδιά θα συνεχίσουν να φεύγουν για τις βόρειες χώρες, αλλά και για την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία… και την Κύπρο.Αποχαιρετούμε σήμερα και την ευκαιρία για περιορισμό της ασυλίας, άρα και της αυθαιρεσίας των πολιτικών.
«Τα μεγάλα κόμματα θα συνεχίσουν να μοιράζουν στη Βουλή ασυλίες»
Συναλλαγή και παζάρια. Δεν δεχτήκατε, κύριοι όλων των κομμάτων, την πρόταση του Ποταμιού να αποφασίζει για την ασυλία ή όχι των Βουλευτών ένα Δικαστικό Συμβούλιο με πλειοψηφία δικαστών και εισαγγελέων του Εφετείου.
Ας αποχαιρετήσουμε, όμως, σήμερα και τη μόνη πιθανότητα που είχαμε για μια ενωτική λύση στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν δεχτήκατε – πάλι όλα τα κόμματα- την πρόταση που είχε κάνει το Ποτάμι με τη σύμφωνη γνώμη κάποιων συνταγματολόγων να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα με τη συμμετοχή – πέραν των βουλευτών – των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών και των Δημάρχων των 21 μεγαλύτερων πόλεων. Ένα σώμα 355 αιρετών που με απόλυτη πλειοψηφία θα εξέλεγε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν απέβαιναν άκαρπες οι δυο ψηφοφορίες στη Βουλή των 300. Είμαστε, λοιπόν, σε μια Βουλή που δεν ακούει.
Η ΝΔ δεν θέλει μια νέα σχέση του Κράτους με την Εκκλησία, με σεβασμό στην Ορθοδοξία, στις θρησκείες όλων, αλλά ταυτόχρονα χωρίς παρεμβάσεις των Μητροπολιτών στην εκπαίδευση, στα ατομικά δικαιώματα, στην καύση των νεκρών. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως δεν θέλει μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με ηγεσία που θα απολαμβάνει μια ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση. Θέλει, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, ηγεσίες διορισμένες από τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης. Μια Βουλή που δεν ακούει γιατί ο καθένας σκέφτεται μόνο και αποκλειστικά το κομματικό του συμφέρον», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Σχετική είδηση:Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις διατάξεις του Συντάγματος που παραπέμπονται για αλλαγή (live)www.ert.gr