Κομοτηνή: Μια ακόμη απόπειρα τηλεφωνικής εξαπάτησης ηλικιωμένης

76

ΕΛΛΑΔΑ

Όταν η κα Κερατσώ Γεωργιάδου, ειδική συνεργάτιδα στο ΔΠΘ, απουσίαζε για δέκα ημέρες στο εξωτερικό, η ηλικιωμένη μητέρα της δέχτηκε μια περίεργη τηλεφωνική κλήση. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν μια άγνωστη ανδρική φωνή που την ενημέρωνε ότι η κόρη της είχε ένα σοβαρό τροχαίο, ότι κρινόταν επιβεβλημένη η είσοδός της στο χειρουργείο και ότι για τη νοσηλεία της ήταν απαραίτητη η καταβολή 20.000 ευρώ .
«Συνεχώς της περιέγραφαν και μια πιο δυσάρεστη εικόνα που θα μπορούσα να έχω από ένα τροχαίο: Σπασμένα δόντια, σπασμένα χέρια, ότι το ένα μου πόδι θα πρέπει να κοπεί. Μάλιστα είχαν βάλει μια κοπέλα να φωνάζει συνεχώς «βοήθεια» και να λέει «μαμά δώσε στον κύριο ό,τι σου ζητά για να σώσω το πόδι μου.» Όπως ήταν η φυσικό η μητέρα μου αρχικά το πίστεψε γιατί εγώ ήμουν, όντως, στο εξωτερικό, σύντομα άρχισαν να της μιλούν για χρήματα, για ένα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, ζήτησε να μιλήσει με την κοπέλα που ήξερε ότι ταξιδεύαμε μαζί, με τον υπεύθυνο του τουριστικού πρακτορείου» δηλώνει η κα Κερατσώ Γεωργιάδου αποκαλύπτοντας πως ακόμη και σήμερα η μητέρα της δεν έχει ηρεμήσει, καθώς λόγω αυτού του περιστατικού η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη.
Η κα Κερατσώ Γεωργιάδου
«Είχαν στήσει ολόκληρο σκηνικό για να γίνουν πιστευτοί» δηλώνει η κα Γεωργιάδου προσθέτοντας «Τα χρήματα της ζήτησαν να τα κρεμάσει έξω από την πόρτα σε ένα κάγκελο. Αμέσως η μητέρα μου επικοινώνησε με τον αδερφό μου, κάλεσαν την αστυνομία, ενημέρωσαν για την απόπειρα τηλεφωνικής εξαπάτησης κι ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο ότι μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή είχαν καταγραφεί 10 παρόμοια περιστατικά.» τονίζει η κα Γεωργιάδου. Μάλιστα, όπως σημειώνει, όταν η μητέρα της πήγε στην εκκλησία, το συζήτησε και το κοινοποίησε σε άλλες κυρίες, συνομήλικες της και συνειδητοποίησε ότι ήταν κι άλλες γυναίκες που είχαν δεχθεί παρόμοια περιστατικά. «Ο κόσμος δεν το κοινοποιεί πάντα γιατί θεωρεί ότι κάτι κάνει λάθος και φέρει ευθύνη. Δεν θα πρέπει να φοβάται, αλλά να είναι σωστά ενημερωμένος. Σημαντικό ρόλο εδώ μπορεί να παίξει η εκκλησία, να ενημερώσει το ακροατήριο της. Μάθαμε ότι μια κυρία έχασε 10.000 ευρώ με τον ίδιο τρόπο» δηλώνει μην παραλείποντας να σημειώσει και την ευθύνη των νέων «Έχουμε κι εμείς οι νεότεροι ευθύνη, πρέπει να τους ενημερώσουμε σωστά, να τους εξηγήσουμε με ποιο τρόπο δρουν οι επιτήδειοι. Θα μπορούσε να προκληθεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στη μητέρα μου από αυτή την ιστορία, όπως και σε κάθε ηλικιωμένο που μαθαίνει ότι το παιδί του ή το εγγόνι του κινδυνεύει.»
«Είναι κάτι ξένο με τον κόσμο τον δικό τους, τον κόσμο που μεγάλωσαν και έζησαν» παρατηρούμε για να συμφωνήσει μαζί μας λέγοντας ότι σίγουρα δεν μπορούν να καταλάβουν πάντα τον κόσμο σήμερα . «Είναι ένας κόσμος που συνεχώς αλλάζει και δεν μπορούν να τον διαχειριστούν» σημειώνει, επισημαίνοντας πως: « Η μητέρα μου ήταν ενήμερη, η συνεχής ενημέρωση είναι καλή. Ο Δήμος μπορεί να καλύψει αυτό το κομμάτι. Όπως και η Εκκλησία. Κι όλοι όσοι φροντίζουν ηλικιωμένους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην πόλη μας να συμβαίνουν αυτά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τους επιτήδειους να αλλάξουν τις ζωές μας.»
Φώτο: Η κα Κερατσώ Γεωργιάδου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάουwww.ert.gr