Κομοτηνή: 12-11-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

46

ΕΛΛΑΔΑ

Περιβάλλον
Μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού
Ένα «τείχος αγώνα» ενάντια σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον ύψωσαν για μια ακόμη φορά χθες το βράδυ οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας και η Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά της εξόρυξης.“Η κύρια έγνοια όλων μας είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα τόπο ακέραιο και υγιή, χωρίς τον θάνατο να παραμονεύει σε κάθε εκατοστό της γης, του αέρα, της θάλασσας” ανέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής κος Γιάννης Γκαράνης καλωσορίζοντας χθες στην Κομοτηνή τους συναδέλφους του στην Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την υπόθεση του χρυσού στην περιοχή, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ιωάννη Ζαμπούκη, τον Δήμαρχο Μαρωνείας- Σαππών, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, Ευάγγελο Λαμπάκη και την εκπρόσωπο της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στη Θράκη κα Σταυρούλα Εμμανουηλίδου.
Για πολλοστή φορά εκπροσωπώντας φορείς και πολίτες της Περιφέρειας είπαν και χθες ένα μεγάλο και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού στον τόπο. «Θέλουμε υγιείς επενδύσεις που δε θα υποθηκεύουν το μέλλον μας και δε θα καθιστούν την περιοχή μας ένα εν δυνάμει νεκροταφείο της φύσης και των ανθρώπων μας» ανέφερε ο δήμαρχος Κομοτηνής τονίζοντας πως είναι κοινή απόφαση όλων να κάνουν το καθήκον τους στις επερχόμενες γενεές και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να υποθηκεύσει το μέλλον τους. «Θα αγωνιστούμε δυναμικά, μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας » ξεκαθάρισε. Ο αγώνας και οι ενημερωτικές δράσεις θα συνεχιστούν, με δράσεις όπως: Συμμετοχή σε ενημερωτική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθούν οι κ.κ. Κ. Χαριτόπουλος και Ι. Ζαμπούκης καλεσμένοι των ευρωβουλευτών: Σ. Κούλογλου και Κ. Αρβανίτη, αλλά και συνεντεύξεις Τύπου στην ΕΣΗΕΑ και στην ΕΣΗΕΜΘ, ενημερωτικά spot στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, αλλά και αναρτήσεις σε site, δημοσιεύσεις στον Τύπο, ενέργειες που στοχεύουν να δημοσιοποιήσουν ακόμη περισσότερο το θέμα προκειμένου να διατηρηθεί ενεργή και ζωντανή η κοινοποίηση της ριζικής αντίθεσης των τοπικών κοινωνιών σε κάθε προσπάθεια εξόρυξης χρυσού.
Πολιτική
Δημήτρης Χαρίτου: Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΕΛΠΕ
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και αντιπροσωπεία του κόμματος με τον συντονιστή του, επισκέφτηκε χθες το εργοστάσιο της Diaxon στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τον διευθυντή και το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων. Ο βουλευτής ενημερώθηκε για τη θετική πορεία της εταιρείας, όπως και τα άμεσα σχέδιά της που περιλαμβάνουν την δημιουργία νέας γραμμής καινοτόμων προϊόντων στο εργοστάσιο της Κομοτηνής, τα οποία θα την καταστήσουν πιο ανταγωνιστική στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά. Ο βουλευτής εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης και ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι η επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάστηκαν και εφαρμόστηκαν εναλλακτικές επιλογές και στρατηγικές για την πορεία του Ομίλου, που προστάτευσαν και ενίσχυσαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
ΔΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Έριχ Λάμπερτζ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.
Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τιμά τον διαπρεπή διεθνούς κύρους παλαιογράφο και κωδικολόγο κύριο Έριχ Λάμπερτζ, Επίτιμο Καθηγητή Κωδικολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Διδάκτορά του σήμερα στις 7:00 μ.μ., στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης.
Κοινωνία
Διανομή προϊόντων
Ξεκινά σήμερα η διανομή προϊόντων στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής στους δήμους της Ροδόπης. Για τον δήμο Κομοτηνής η διανομή θα γίνεται στο Πολυλειτουργικό Κέντρο έως την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου. Για τον Δήμο Αρριανών – για τους οικισμούς της Δ.Ε. Φιλλύρας στο Δημοτικό κατάστημα Φιλλύρας, για τους οικισμούς της Δ.Ε. Αρριανών στο δημοτικό κατάστημα Αρριανών, για τους οικισμούς της Δ.Ε. Κέχρου στο Δημοτικό κατάστημα Κέχρου, και για τους οικισμούς της Δ.Ε. Οργάνης αντίστοιχα στο Δημοτικό κατάστημα Οργάνης, για τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών – για τη Δ.Ε. Σαπών ο χώρος του αμαξοστασίου (πρώην ΔΕΑΣ) στις Σάπες, για τη Δ.Ε. Ξυλαγανής ο χώρος του αμαξοστασίου (απέναντι από το στρατόπεδο) στην Ξυλαγανή.
Περιφέρεια
Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
«Η υπόθεση της κατάρρευσης γέφυρας του Κομψάτου, δίκαια έχει σηκώσει τις αντιδράσεις του λαού της περιοχής, ιδιαίτερα μιας σύγχρονης σχετικά κατασκευής.» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση με αφορμή τοποθέτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο (7/11/2019) για τη συζήτηση των προτεινόμενων λύσεων για την Γέφυρα του Κομψάτου. «Παραμένει μεγάλο ερωτηματικό τι γίνεται με την περιβόητη μελέτη;» τονίζεται επίσης. «Και σε αυτή την υπόθεση, αλλά και στην υπόθεση της Καβάλας αναδεικνύεται η ανάγκη να είναι κίνητρο κάθε δραστηριότητας, έργου, μελέτης η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών» τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου
Το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής έτους 2020 θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις έξι και μισή το απόγευμα. Όπως επίσης και η σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού εσόδων εξόδων του Δήμου Κομοτηνής έτους 2020.
Υπόμνημα στον κο Σκρέκα
Υπόμνημα με τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής του απέστειλε προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κ. Σκρέκα ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν.
 
Επιμελητήριο
Ημερίδα για την χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας
Ημερίδα, στην οποία θα παρουσιαστούν: η χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Νομού Ροδόπης, οι νέες τάσεις της αμερικανικής αγοράς και τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά για το 2019 και οι προοπτικές πωλήσεων μέσω E-Commerce (πωλήσεις μέσω Amazon) διοργανώνουν το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης και ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, ώρες 15:00-17:00, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης (Βασ. Γεωργίου 2β, Κομοτηνή).
Πολιτισμός Εκδηλώσεις
40 χρόνια χορωδίας
Ο Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής «Ο ΕΥΜΟΛΠΟΣ» σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής,διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης,στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Δημοτικής Χορωδίας Κομοτηνής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Πολιτιστικό Κύτταρο» (πρώην ΡΕΞ), το Σάββατο 16/11/2019 και ώρα 19.30 και οι φίλοι του χορωδιακού τραγουδιού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να θυμηθούν την πορεία της χορωδίας και να απολαύσουν τραγούδια που αγάπησαν, ερμηνευμένα από τον «ΕΥΜΟΛΠΟ».
Θεατρική παράσταση
Το έργο της Ζωής Βαλάση: «Ο κλέφτης των αστεριών» παρουσιάζει στην παιδική του σκηνή το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Θα δίνονται καθημερινά παραστάσεις για σχολεία έως και την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου. Θα δοθούν δύο απογευματινές παραστάσεις για το κοινό το Σάββατο 16 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα. Η διάρκεια του έργου είναι 1 ώρα.
Εργαστήρι Κεντητικής Τέχνης
Εργαστήρι Κεντητικής Τέχνης με Ποδοκίνητη Μηχανή θα λειτουργήσει στη ΦΕΞ. Η 1η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 11.00 στο Μουσείο με την Δημητρόπουλου Ελευθερία.
 
 
Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 6 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν στη Ροδόπη έξι (6) διακινητές, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 59, 54 και 45 ετών και τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 65, 22 και 19 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά είκοσι δύο (22) μη νόμιμους μετανάστες.
Καιρός
Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το μεσημέρι της Τρίτης (12/11/2019) και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους στο Ιόνιο. Την Θράκη τα φαινόμενα θα πλήξουν το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης.www.ert.gr