Σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο

58

ΕΛΛΑΔΑ

Σε εφαρμογή από σήμερα και για 48 ώρες τα έκτακτα μέτρα στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, που αποφασίστηκαν χθες εκτάκτως στο υπουργείο Υγείας, καθώς από αυτούς τους τρεις νομούς προέρχονται οι 54 εκδρομείς στους Αγίους Τόπους μεταξύ των οποίων και ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που διαπιστώθηκε ως το ένατο κρούσμα κορονοϊού Covid-19 στη χώρα. Ο 66χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο του Ρίου και ήδη γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του στην Πάτρα και την Αμαλιάδα, από όπου κατάγεται.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για σήμερα 5 και αύριο 6 Μαρτίου 2020.
Εντός του διημέρου τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν.
Ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας, των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που πρέπει αποφεύγουν τις συναθροίσεις, τις  επισκέψεις σε νοσοκομεία και σε ανθρώπους που είναι ασθενείς.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του’ υπογράμμισε.

Σε σοβαρή κατάσταση ο 9ος ασθενής με κορονοϊό – Ιχνηλατούνται οι επαφές του (video)

 
O 66χονος άνδρας βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, απ’ όπου κατάγεται και από εκεί παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.
Δεν έγινε γνωστό αν ο 66χρονος είχε αναφέρει από την αρχή στους γιατρούς το ταξιδιωτικό του ιστορικό. Στα δύο εικοσιτετράωρα της νοσηλείας του στην Παθολογική έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ανθρώπων.
Ο ασθενής παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών και της Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.
Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κληθεί να εξεταστούν αρκετοί από τους συνταξιδιώτες του, περίπου 50 άτομα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί τον κορονοϊό.
Πηγή ΕΡΤwww.ert.gr