Στο πρόγραμμα Biodeleaer ο Κάμπος Χίου για την προστασία των περιβολιών

60

ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλαίσιο των δράσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Biodeleaer η ένωση δυνάμεων από το Ινστιτούτο Εδαφολογίας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου συνεχίζει το ερευνητικό και ενημερωτικό της έργο αναφορικά με καινοτόμους τρόπους στρατηγικής διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών και συγκεκριμένα στην προστασία των εσπεριδοειδών από την μύγα της Μεσογείου χωρίς την χρήση εντομοκτόνων.
Σε αυτή τη βάση εκπρόσωποι του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και τον ενημέρωσαν για τις δράσεις τους που μάλιστα περιλαμβάνουν και τον Κάμπο της Χίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της απεξάρτησης γεωργίας από τα φυτοφάρμακα σύμφωνα με τη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την ενημερωτική σελίδα του προγράμματος, “το BIODELEAR αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο προσβλέπει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης επιβλαβών εντόμων (IPMS) για μια αειφόρο γεωργική ανάπτυξη με τον έλεγχο της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) απουσία των εντομοκτόνων, δηλαδή χρησιμοποιώντας την τεχνική της μαζικής παγίδευσης με ένα νέο ελκυστικό που δεν είναι τοξικό για τους ανθρώπους και το περιβάλλον ώστε να εφαρμόζεται σε εντατικά καλλιεργούμενες εκτάσεις της Μεσογείου”.
The post Στο πρόγραμμα Biodeleaer ο Κάμπος Χίου για την προστασία των περιβολιών appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.www.ert.gr