Το 2023 τα έργα της συνοριακής διάβασης Λαιμού Πρεσπών

49

ΕΛΛΑΔΑ

Τα έργα που αφορούν τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας στο Λαιμό του Δήμου Πρεσπών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδας-Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, συμφωνήθηκε να παραμείνουν δεσμευμένα τα χρήματα που αφορούν τις υποδομές της συνοριακής διάβασης, με στόχο να ενταχθούν τα έργα στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τον κανονισμό των κοινοτικών ταμείων πρέπει, εφόσον ενταχθούν, τα σχετικά έργα να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2023.
Ο Δήμαρχος Πρεσπών σε συνέντευξή του για το θέμα στην ΕΡΤ Φλώρινας, δήλωσε πως υπάρχει βούληση από όλους τους εμπλεκόμενους να υλοποιηθούν τα έργα και να λειτουργήσει η συνοριακή διάβαση, το συντομότερο δυνατόν. «Επιθυμία όλων στην περιοχή είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να επισκεφτεί ευκολότερα τις Πρέσπες» είπε ο κ. Πασχαλίδης, αναφερόμενος στην τόνωση της τουριστικής κίνησης και της τοπικής οικονομίας.
«Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε συζητήσει το ενδεχόμενο λειτουργίας της διάβασης χρησιμοποιώντας πρόχειρες κατασκευές ως εγκαταστάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων υποδομών» δήλωσε ο Δήμαρχος προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαδικαστικά εμπόδια που μάλλον δεν επιτρέπουν να συμβεί αυτό.
Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Πρεσπών έχουν επιδώσει επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, με την οποία ζητούν να γίνουν ενέργειες για την επίσπευση της λειτουργίας της συνοριακής διάβασης του Λαιμού.www.ert.gr