Ανέφικτη η δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας στην Κρήτη

93

OIKONOMIA

Ανέφικτη χαρακτηρίζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας στο νησί, με επιστολή της προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο. Επικαλείται την έλλειψη κατάλληλων υποδομών και μέσων αλλά κυρίως την απουσία ευρύτερης συναίνεσης από πλευράς των τοπικών κοινωνιών.
Η ΠΕΔ προτείνει για την Κρήτη, την αύξηση του αριθμού των θέσεων στο υφιστάμενο και ιδιαιτέρως πετυχημένο πρόγραμμα ESTIA και την σταδιακή δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, συνολικής δυναμικότητας έως 150 θέσεων.
Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
“Η ΠΕΔ Κρήτης έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά στο προτεινόμενο εγχείρημα φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στο νησί μας, με προϋποθέσεις τις οποίες κρίνουμε απαραίτητες για τη διασφάλιση και το σεβασμό των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής.
Άλλωστε, η φιλοξενία, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση σε ευάλωτες ομάδες, σε θύματα πολέμων, τυραννικών καθεστώτων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί δομικό στοιχείο της ψυχοσύνθεσης, του αξιακού κώδικα και της κουλτούρας των Κρητικών, που υπηρετείται με αφοσίωση σε κάθε χρονική και ιστορική περίοδο του νησιού μας.
Αυτές είναι και οι αρχές που συνθέτουν τον πυρήνα της πολιτικής που πρεσβεύουμε και υιοθετούμε για το κρίσιμο και – δυστυχώς- διαχρονικά επίκαιρο προσφυγικό ζήτημα».
Η ΠΕΔ Κρήτης στην επιστολή επισημαίνει την επιτυχία της εφαρμογής του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στο νησί, μέσω του οποίου διατίθενται 1.100 θέσεις φιλοξενίας σε περίπου 200 αυτόνομες κατοικίες ή διαμερίσματα. Και προσθέτει ότι «η Κρήτη αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους τουριστικούς προορισμούς, με αναπτυξιακή δυναμική και με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον».
Η ΠΕΔ προτείνει τα παρακάτω για το νησί:
«Αύξηση του αριθμού θέσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα ESTIA ή σε αντίστοιχο πρόγραμμα της ίδιας προσέγγισης, από 1.100 σε 2.600 σε μισθωμένες κατοικίες με επέκταση και σε νέες περιοχές του νησιού.
Σταδιακή δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, συνολικής δυναμικότητας έως 150 θέσεων, εφόσον διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις του συστήματος διαχείρισης. Οι σχετικές προτάσεις μας έχουν ήδη κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο.
Εκτιμούμε πως η πρότασή μας μπορεί να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με δεδομένο ότι διαθέτουμε την απαιτούμενη τεχνογνωσία, η οποία έχει αποκτηθεί σε διάστημα τριετούς εμπειρίας και προέρχεται από ένα μοντέλο διαχείρισης ήδη δοκιμασμένο, επιτυχημένο και αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες.
Έχουμε τη βεβαιότητα, η οποία εκπορεύεται από ενδελεχή μελέτη όλων των σχετικών παραμέτρων, ότι οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα είναι ανέφικτη, λόγω μη ύπαρξης κατάλληλων υποδομών και μέσων, αλλά κυρίως λόγω της απουσίας ευρύτερης συναίνεσης από πλευράς των τοπικών κοινωνιών.
Κοινή και ειλικρινής μας πρόθεση είναι η συμμετοχή μας σε βιώσιμες λύσεις, τόσο για τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες”.www.ert.gr