Η τηλεοπτική ταχεία «Βαλκάνια Εξπρές» ξανά στην ΕΡΤ3

138

OIKONOMIA

Η «τηλεοπτική ταχεία» της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» συνεχίζει το ταξίδι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:00. Στη δεύτερη εκπομπή του νέου κύκλου επισκεπτόμαστε τη μαγευτική ύπαιθρο της Μολδαβίας.

Βαλκάνια Εξπρές είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το 2006 σε ένα χάρτη που αγνοούσαμε για πολλές δεκαετίες, σε ένα κόσμο με ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς, σε μια γεωγραφία που γεφυρώνει 3 ηπείρους και 2 Θάλασσες. Τα Βαλκάνια και η Ν.Α. Ευρώπη είναι ένα χαμένο κομμάτι της Ευρώπης που έρχεται να την ολοκληρώσει. Το συναρπαστικό αυτό ταξίδι συνεχίζεται μέσα από τις εικόνες, τις αφηγήσεις και τις ζωές των άλλων.

Eπεισόδιο 2 – Η άγνωστη Μολδαβία
 

Εξερευνούμε την άγνωστη ύπαιθρο της Μολδαβίας, μια μικρή χώρα διχασμένη μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Ευρώπης και Ρωσίας. Επισκεπτόμαστε μολδαβικά χωριά, που ζουν ακόμη στους νωχελικούς ρυθμούς άλλων εποχών και παρακολουθούμε την ορθόδοξη λειτουργία σε ένα από αυτά. Πηγαίνουμε στο υπόγειο μοναστήρι, που βρίσκεται στο Ορτσεϊούλ Βέτσι, που είναι ένας τόπος γεμάτος ενέργεια. Εξερευνούμε τις υπόγειες εκκλησίες, μοναστήρια και κρύπτες, τα θαυματουργά κελιά και τα αγιάσματα. Επιθεωρούμε τα κάστρα και τις μεσαιωνικές οχυρώσεις του Δνείστερου, που είναι και το πραγματικό ιστορικό σύνορο μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όπως μας εξηγούν ντόπιοι ιστορικοί. Επισκεπτόμαστε το «παλάτι» του βασιλιά των Τσιγγάνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την παράξενη συλλογή του από αξιοπερίεργα αντικείμενα, αλλά και με τη λιμουζίνα του πρώην ισχυρού άνδρα της ΕΣΣΔ, του Γιούρι Αντρόποφ, παρκαρισμένο ως ενθύμιο στην αυλή του.
Info
Μεταδίδεται: Κάθε Παρασκευή στις 19:00
Σενάριο – σκηνοθεσία: Θεόδωρος Καλεσης
Έρευνα – κείμενα: Γιώργος Στάμκος
Αφήγηση: Κώστας Χατζησάββας
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Γιάννης Νταρίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Τσουτσούλης
Διεύθυνση παράγωγης: Μανώλης Ζανδέςwww.ert.gr