«Θετική αποτίμηση» της δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας από το Eurogroup (video)

9

OIKONOMIA

Την επίσημη σφραγίδα για την μη περικοπή των συντάξεων έβαλε στη σημερινή  του συνεδρίαση το Eurogroup. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών κατά τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, «δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας», ενώ επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα είναι «πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία».

Κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, χωρίς να υπάρξει καμία παρατήρηση από άλλο κράτη μέλη. Σε γενικές γραμμές, κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε «θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας», ενώ σε ό,τι αφορά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν «οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019».
Σε σχέση με το ιταλικό ζήτημα ο διάλογος συνεχίζεται, με τις ενδείξεις να είναι θετικές προς εξεύρεση της «χρυσής τομής».
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται μέχρι την άλλη Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, στο οποίο περιέχεται, μεταξύ άλλων και η ρύθμιση για την μη περικοπή των συντάξεων. Το νομοσχέδιο, αναμένεται να κατατεθεί άμεσα και θα εισαχθεί με την διαδικασία του επείγοντος, ώστε έως την άλλη Τρίτη να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή και η ψήφισή του στην Ολομέλεια.
Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορταζ Ρ. Αλεξοπούλουwww.ert.gr