Ιρανικά πλοία «παρενόχλησαν» βρετανικό τάνκερ στο Στενό του Ορμούζ

190

OIKONOMIA

Ένα ακόμη επεισόδιο με ιρανικά πλοία, τα οποία αυτή τη φορά επιχείρησαν να εμποδίσουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο, αναζωπύρωσε την ένταση στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ.
Παραβιάζοντας τη διεθνή νομοθεσία, τρία ιρανικά πλοία εμπόδισαν τον δρόμο βρετανικού δεξαμενόπλοιου, του «British Heritage» στο Στενό του Ορμούζ. Πλοίο του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού «HMS Montrose» «αναγκάστηκε να λάβει θέση ανάμεσα στα ιρανικά σκάφη και να προειδοποιήσει φραστικά τα ιρανικά πλοία, τα οποία εν συνεχεία αποχώρησαν».

Iranian Boats Attempted to Seize #British Tanker in the #Gulf#Britain says three Iranian vessels unsuccessfully tried to impede the passage of a British commercial vessel through the Strait of #Hormuz. #Iran #IRGCTerrorists pic.twitter.com/mRjRUxgyu8
— Masoud Dalvand (@Masoud_Dalvand2) July 11, 2019

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε προειδοποιήσει από χθες τη Βρετανία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόποιου από το βρετανικό βασιλικό πολεμικό ναυτικό, στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, την περασμένη εβδομάδα.
Το «Grace 1» αναχαιτίστηκε στα ανοικτά της βρετανικής περιοχής την περασμένη Πέμπτη, υπό την υποψία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση διεθνών κυρώσεων. Η Τεχεράνη αντέδρασε άμεσα, κάνοντας αρχικά λόγο για «πράξη πειρατείας».
Το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες ότι δικά του πλοία προσπάθησαν να σταματήσουν το βρετανικό τάνκερ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars.

While denying they tried to stop a British tanker, #IRGC again warns the US and #Britain. #Iran
— RadioFarda (@RadioFarda_Eng) July 11, 2019

Η Τεχεράνη κατηγορείται ότι σαμποτάρει τα πετρελαιοφόρα στο Στενό του Ορμούζ, σε απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ τις απέσυρε πέρσι από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ήδη, η Τεχεράνη έχει αρχίσει να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, όπως έχει απειλήσει ότι θα κάνει σε μία προσπάθεια να πιέσει τους Ευρωπαίους να την προστατεύσουν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ανησυχία ευρωπαϊκών κρατών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
www.ert.gr