Κομοτηνή: Άνοιγμα στις τοπικές επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας

87

OIKONOMIA

Μια ακόμη χρονιά κλείνει με επιτυχία για το Δημόσιο ΙΕΚ της Κομοτηνής. Φέτος λειτούργησαν δέκα συνολικά ειδικότητες, οι: Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας, Διοίκησης Οικονομίας στον Τουρισμό, Κομμωτικής Τέχνης, Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ, Μαγειρικής Τέχνης, Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών, Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Βοηθός Φαρμακείου, Υποδοχής και Φιλοξενίας στο χώρο του Τουρισμού.
Η κα Ζαφειρούλα Κοτσάκη
Τμήματα τα οποία αγκαλιάστηκαν από 260 συνολικά καταρτιζόμενους, που φοίτησαν κανονικά κι ολοκλήρωσαν το έτος κατάρτισης. Ειδικότερα, εργάστηκαν στις ειδικότητες τουριστικού τομέα, όπως: Μαγειρικής Τέχνης, Υποδοχής και Φιλοξενίας, Στέλεχος Διοίκησης Επιχειρήσεων στον Τουρισμό. Όπως και οι άλλες ειδικότητες που αφορούν στην ομορφιά, στον καλλωπισμό, σ την κομμωτική και στην αισθητική τέχνη το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο όπως δήλωσε η Διευθύντρια κα Ζαφειρούλα Κοτσάκη.
Άνοιγμα στις τοπικές επιχειρήσεις για την απόκτηση εμπειρίας
« Ήταν οι πιο πολυπληθείς ειδικότητες. Όλη αυτή την χρονιά προσπαθήσαμε να εντάξουμε όλους τους σπουδαστές μας και στην αγορά εργασίας» δηλώνει η διευθύντρια του ΙΕΚ, η κα Κοτσάκη και εξηγεί ότι γι αυτό το λόγο γινόταν μαθήματα σε συνεργασία με φορείς τοπικούς , δημόσιους και ιδιωτικούς, ιδιαίτερα στους τομείς τουρισμού κι αισθητικής, αλλά και στα φαρμακεία. «Κάνουμε ένα άνοιγμα, ομοίως και στον Σύλλογο των Λογιστών. Προωθήσαμε εκεί τα παιδιά μας, να κάνουν ένα τρίωρο μάθημα κάθε εβδομάδα και να γνωρίσουν έτσι τον χώρο όπου μελλοντικά θα εργαστούν» εξηγεί η κα Κοτσάκη μιλώντας με ικανοποίηση γι αυτή την συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τον Σύλλογο Φαρμακοποιών, τον Σύλλογο Λογιστών , τον Σύλλογο Κομμωτών, τον Σύλλογο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με όλα τα ξενοδοχεία και όλα τα τουριστικά γραφεία της περιοχής.
Μια πρώτης τάξεως επαφή με τον εργασιακό χώρο.
«Ήταν ένα άνοιγμα εξωστρέφειας, ώστε να μπορέσουν πιο ομαλά οι καταρτιζόμενοι μας να ενταχθούν μέσα στην αγορά εργασίας, να γνωρίσουν πώς είναι το επαγγελματικό περιβάλλον, που θα ασχοληθούν σύμφωνα με την ειδικότητα που σπουδάζουν και να δημιουργήσουν και τον κύκλο των γνωριμιών τους γιατί κι αυτό παίζει ρόλο.» δηλώνει η κα Κοτσάκη και σημειώνει «Ήταν μια πολύ καλή, μια πρώτης τάξεως επαφή με τον εργασιακό χώρο. Μέσα από αυτό μπορούσαν να δουν τα προβλήματα, τις προκλήσεις, την επαφή με τους πελάτες , όλο αυτό το πλαίσιο που συλλειτουργεί και συν διαμορφώνει την όλη προσφορά του στο επάγγελμα που επέλεξαν.»
Το κλείσιμο των μαθημάτων βρίσκει τα τμήματα σχεδόν με τον ίδιο αριθμό των μαθητών που είχαν καταγραφεί στο ξεκίνημα λειτουργίας. Η συνέπεια αυτή οφείλεται ,όπως η κα διευθύντρια, δηλώνει στο γεγονός ότι μπήκαν ειδικότητες οι οποίες «αγγίζουν» τους νέους, μικρότερους και μεγαλύτερους, της περιοχής και τους δίνουν διεξόδους στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. «Μάλιστα ένα Τμήμα το οποίο δεν περιμέναμε να έχει τόσο μεγάλη ζήτηση, πιστεύουμε ότι την επόμενη χρονιά θα το δούμε να εξελίσσεται με μεγαλύτερη ζήτηση, είναι το Τμήμα Βρεφοκόμων. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλήσης των αποφοίτων του Τμήματος σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , θα έχουν οι απόφοιτοί του πιο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Μάλιστα το Τμήμα αυτό αν και είναι ολιγομελές με το άνοιγμα στους παιδικούς σταθμούς απόκτησαν οι καταρτιζόμενοι εμπειρία και του χρόνου πιστεύουμε θα βρουν δουλειά» προβλέπει με αισιοδοξία η κα Κοτσάκη.
Ερωτηματολόγιο  θα αναρτηθεί στο site για τους καρτιζόμενους
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα ζητηθούν από όλους τους φορείς και την Περιφέρεια οι προτάσεις τους για το ποιες ειδικότητες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Και φέτος θα εκπονηθεί ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα αναρτηθεί στο site, όπου θα μπορούν οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι να συμπληρώσουν τις επιλογές τους. Τι θέλουν να σπουδάσουν, ώστε να έχουμε μια σφαιρική αντίληψη. Αλλά και το τι ανάγκες έχει η περιοχή για αξιοποίηση των ειδικοτήτων. «Θα δούμε τα αποτελέσματα από τις προτάσεις των αντίστοιχων φορέων, αλλά και των επιθυμιών των υποψηφίων καταρτιζομένων κι αναλόγως θα πράξουμε.»
Τέλος, η κα Κοτσάκη δεν παραλείπει να στείλει το μήνυμά της «Είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή μετά το Λύκειο ακόμη κι αν περάσουν στο ΑΕΙ, μπορούν, αν δεν έχουν υποχρεωτική φοίτηση, να έρχονται το απόγευμα να φοιτούν στο ΙΕΚ. Είναι μια πολύ καλή επιλογή, περάσουν δεν περάσουν, να γραφτούν στα ΙΕΚ, να αποκτήσουν μια επαγγελματική δεξιότητα, που ίσως τους φανεί χρήσιμη στο μέλλον» δηλώνει η κα Κοτσάκη και σημειώνει με νόημα « Είμαστε σε δύσκολους καιρούς που το παλιό ρητό «Μάθε Τέχνη κι άστηνε» λειτουργεί προς όφελος όλων των νέων που επιθυμούν να έχουν μια δουλειά και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.»
Φώτο: Η κα Ζαφειρούλα Κοτσάκη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάουwww.ert.gr