«Μετωπική» για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης (video)

82

OIKONOMIA

Στην εκπνοή της προεκλογικής εκστρατείας, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με άξονες σκληρής αντιπαράθεσης τα προγράμματα για την οικονομία, τις συντάξεις και τα επιδόματα. Τη σύγκρουση που πυροδότησαν χθες οι δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου για την προληπτική γραμμή στήριξης των τραπεζών, συνεχίστηκε σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τη ΝΔ, ότι στόχος της είναι η επιστροφή της Ελλάδας σε νέο Μνημόνιο, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει ότι δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα.

Μέσω τηλεοπτικών πλατό και προεκλογικών συγκεντρώσεων, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Λάδι στη φωτιά έχει ρίξει στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου η δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου, που τάχθηκε υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής.
«Σχέδιό τους λένε είναι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αυτό δηλαδή που ήθελε ο κ. Στουρνάρας και εμείς με αγώνα ένα χρόνο πριν καταφέραμε να αποφύγουμε, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Μα γιατί θέλαμε να αποφύγουμε; Μα γιατί η πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει αναγκαστικά νέο μνημόνιο» είπε χθες ο Πρωθυπουργός στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα.
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον Αλφα δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός επανήλθε μέσω συνέντευξής του στον Αντ1 κατηγορώντας τη ΝΔ ότι σχεδιάζει να δώσει στις Τράπεζες «που τις πληρώσαμε χρυσές όλα αυτά τα χρόνια», όπως είπε, το απόθεμα των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε μόνο την πιστοληπτική γραμμή όχι τη μεταφορά των 37 δισ. στις Τράπεζες«, τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως αυτό δεν πρέπει να γίνει, γιατί είναι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού, είναι ένα «απόθεμα κυριαρχίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής» για τον ελληνικό λαό που εξασφαλίζει ένα καθαρό διάδρομο 15ετίας για την Ελλάδα.
«Δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα, ήταν μία προσωπική άποψη. Δεν την αντιλαμβάνομαι διότι με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και για τις τράπεζες τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Δεν χρειαζόμαστε την πιστοληπτική γραμμή στήριξης» επανέλαβε σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον Real Fm.
Προμελετημένο σχέδιο της ΝΔ η επιστροφή στο ΔΝΤ
Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται πάντως διαδοχικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, θέλοντας να αποδείξουν πως η είσοδος της Ελλάδας σε νέο μνημόνιο και επιστροφή της στο ΔΝΤ αποτελεί ένα προμελετημένο σχέδιο της ΝΔ.
Όπως λένε, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η Κατερίνα Μάρκου, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του ΔΝΤ.
Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Κώστας Κουκοδήμος εκτιμούσε πως ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο η κυβέρνηση του Κυριάκου του Μητσοτάκη ενώ τον ίδιο μήνα ο Γιώργος Στύλιος, δήλωνε πως όταν αναγκάζεσαι να βγεις στις αγορές με επιτόκια 3,5%, είναι πολύ πιθανόν είναι να πας σε 4o Μνημόνιο.
Οι ίδιοι κύκλοι, θυμίζουν δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, πως η «Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί» αλλά και την αποστροφή του Χάρης Θεοχάρης, στις 23 Ιουνίου, πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας φυσικός σύμμαχος στη λογική η ανάπτυξη πρώτα και τα δημοσιονομικά μετά.
«Για αυτό το λόγο, εξάλλου, η ΝΔ από την επομένη των ευρωεκλογών, επιχειρεί να καλλιεργήσει εικόνα δήθεν καμένης γης στην οικονομία, προκειμένου εάν κερδίσει τις εκλογές να έχει το άλλοθι για να ακυρώσει όλες τις έωλες υποσχέσεις περί φορολογικών ελαφρύνσεων και να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες προσπαθεί να καλύψει πίσω από τις αναφορές σε «κύμα μεταρρυθμίσεων», σημειώνουν.
Πηγή ΕΤ, ρεπορτάζ Αν. Λασκαράτοςwww.ert.gr