Πλησιάζει η αυτονομία νερού για την Αίγινα (video)

117

OIKONOMIA

Ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή του βρίσκεται ο υποθαλάσσιος αγωγός που θα ενώσει την Αίγινα με την Σαλαμίνα, δίνοντας την δυνατότητα στην Αίγινα να έχει ποσοτική και ποιοτική επάρκεια νερού, καθώς πλέον θα υδροδοτείται από την ΕΥΔΑΠ. Το έργο έγινε αποκλειστικά με χρηματοδότηση από την περιφέρεια Αττικής.

Το τέταρτο τμήμα του υποθαλλάσιου αγωγού που θα φέρει το νερό στην Αίγινα καθελκύστηκε με επιτυχία. Το νησί του Αργοσαρωνικού που έχει πει το νερό νεράκι αυτονομείται και κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν σύντομα τρεχούμενο νερό.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός έχει συνολικό μήκος 14 χιλιόμετρα και 225 μέτρα ενώ το βάθος πόντισης φτάνει τα 94 μέτρα.Θα ενώσει την Αίγινα με την Σαλαμίνα βάζοντας τέλος στην αναμονή με τις υδροφόρες και τους νερουλάδες.Το έργο έχει προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια 135 χιλιάδες ευρώ και έγινε αποκλειστικά με χρηματοδότηση από την περιφέρεια Αττικής.
Η Αίγινα των 15.000 κατοίκων τον χειμώνα και 100.000 το καλοκαίρι καλύπτει σήμερα τις ανάγκες της με την μεταφορά νερού από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στον Ασπρόπυργο που κοστίζουν πάνω από 4 εκατομμύρια το χρόνο και κάποιες λιγοστές γεωτρήσεις.
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάραwww.ert.gr