«Η κρυφή γοητεία του εντέρου» σε μια νέα έκθεση στο Παρίσι

32

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Πόλη της επιστήμης και της βιομηχανίας στο Παρίσι, φιλοξενεί μια διαδραστική έκθεση για μικρούς και μεγάλους, με τίτλο Microbiote (Μικροβιωτά). Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 4 Αυγούστου 2019, είναι εμπνευσμένη από το μπεστ σέλερ «Η κρυφή γοητεία του εντέρου» της Giulia Enders και είναι αφιερωμένη στο πεπτικό σύστημα και την εντερική χλωρίδα. Τα μικροβιωτά συνιστούν τη δεξαμενή των μικροβίων που φιλοξενούνται στο ανθρώπινο σώμα όπως είναι τα μικροβιωτά του δέρματος, του στόματος, του γυναικείου κόλπου και του εντέρου, γνωστά και ως εντερική χλωρίδα. Εξασφαλίζουν την ισορροπία του σώματος, επικοινωνούν με το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα καθώς και με τον εγκέφαλο.
Οι εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας που βρίσκονται στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης, εστιάζουν στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ορισμένες επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρήσει το πεπτικό σύστημα από το εσωτερικό του, μέσα από φωτογραφίες που έχει τραβήξει μια κάμερα-χάπι, η μια ηλεκτρονική ταμπλέτα που έχει «σαρώσει» ένα ανθρώπινο σώμα. Στη δεύτερη αίθουσα κάθε ανθρώπινο όργανο και οι λειτουργίες του, παρουσιάζονται αναλυτικά. Για να περάσουν στην τρίτη αίθουσα, οι επισκέπτες μπαίνουν μέσα σε ένα τούνελ που τους οδηγεί σε ένα μεγάλο δωμάτιο αφιερωμένο στον μυστηριώδη κόσμο των βακτηριδίων. Στην τελευταία ενότητα της έκθεσης οι επισκέπτες μαθαίνουν πώς να φροντίζουν τα μικρόβια αυτά, ποια τρόφιμα βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ποιες είναι οι κακές συνήθειες που το επηρεάζουν.
Αυτό που κάνει την έκθεση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αλλά κι εκπαιδευτική, είναι η διαδραστικότητά της, οι εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας και τα παιχνίδια πολυμέσων που βοηθούν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να κατανοήσουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
ΠΗΓΗ: Culturebox
 
 www.ert.gr