Μια ταινία για τον Ιωάννη Α. Φωκά, τον πρώτο δυτικό που ανακάλυψε τον Καναδά από δυσμάς

27

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο των εορτασμών της πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα για τα 500 χρόνια από τον Πρώτο Γύρο του Κόσμου, τη Δευτέρα 8 Απριλίου, θα προβληθεί η ταινία-ντικομαντέρ αφιερωμένη στον Ιωάννη Απόστολο Φωκά (Juan de Fuca), ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πέδρο Ολάγια, ελληνιστή, συγγραφέα και κινηματογραφιστή με την Ευρυδίκη Λειβαδά, ερευνήτρια και βιογράφο του Χουάν ντε Φούκα.
Ο Ιωάννης Απόστολος Φωκάς (π.1532-π.1602) -γνωστός στις ιστορικές πηγές ως Juan Griego ή Juan de Fuca- όπως επισημαίνεται και σε σχετική αναφορά της ισπανικής πρεσβείας «υπήρξε ένας Έλληνας θαλασσοπόρος, παραγκωνισμένος από την Ιστορία παρά τη σπουδαιότητα των κατορθωμάτων του, ο οποίος, για περισσότερα από σαράντα χρόνια, υπηρέτησε την Ισπανική Αυτοκρατορία ως εξερευνητής στα πλοία του Καρόλου Ε’ και του Φιλίππου Β’ στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό».
Το πιο τολμηρό εγχείρημά του ήταν – όπως τονίζεται- η αναζήτηση των λεγομένων «Στενών του Ανιάν»: ένα πέρασμα στρατηγικής σημασίας, το οποίο, την εποχή της ανακάλυψης της Αμερικής, θεωρείτο ότι θα επέτρεπε τον περίπλου του Νέου Κόσμου από τον Βορρά όπως o Πορθμός του Μαγγελάνου στον Νότο. «Αυτό το τολμηρό του σχέδιο -που θα γινόταν η άλλη όψη του επιτεύγματος των Μαγγελάνου και Ελκάνο- ματαιώθηκε, ωστόσο, στο τέλος. Παρόλα αυτά, τον έκανε να γίνει ο πρώτος δυτικός που έφτασε τόσο βόρεια ακολουθώντας τις άγνωστες ακτές του Ειρηνικού και αυτός που ανακάλυψε τον Καναδά από δυσμάς. Τα στενά μεταξύ της Νήσου του Βανκούβερ και της Πολιτείας της Ουάσιγκτον φέρουν σήμερα το όνομά του‧ εντούτοις, το πρόσωπό του παραμένει άγνωστο και διφορούμενο για την Ιστορία».
Οι συντελεστές της ταινίας, η οποία θα προβληθεί τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 20.00 το βράδυ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου) παρουσιάζουν τις προσπάθειες της ιστορικής έρευνας για την αποκατάσταση της μνήμης προσώπων και γεγονότων χαμένων στο χρόνο, διηγούμενοι από την Κεφαλλονιά -πατρίδα του Χουάν ντε Φούκα- όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για τον Έλληνα και Ισπανό θαλασσοπόρο.
Μετά την προβολή της ταινίας- την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της οποίας ανέλαβαν η πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Casa Mediterraneo, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Ομοσπονδία Απόδημων Κεφαλλονιτών και Θιακών «Οδυσσεύς»– θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Πέδρο Ολάγια και την Ευρυδίκη Λειβαδά, με τη συμμετοχή του Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα Ενρίκε Βιγέρα (Enrique Viguera).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr