Πέθανε ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας, Φάνης Κακριδής

28

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο φιλόλογος Φάνης Κακριδής, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.
Ο Κακριδής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Προερχόμενος από οικογένεια φιλολόγων (γιος του διακεκριμένου για το έργο του Ιωάννη Θ. Κακριδή και της φιλολόγου Όλγας Κομνηνού-Κακριδή), σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της κλασικής φιλολογίας, στα Πανεπιστήμια του Μάιντς και του Τίμπιγκεν, στη Γερμανία. Στα εν λόγω πανεπιστήμια δίδαξε ως λέκτορας αρχαίων και νέων ελληνικών.
Το 1964, ο Φάνης Κακριδής εξελέγη καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θέση στην οποία υπηρέτησε έως το 1984, με μια σύντομη διακοπή κατά την περίοδο της δικτατορίας. Από το 1982 ως το 1984 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ) του Υπουργείου Παιδείας. Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 1981-82 διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Μεταξύ 1988-1990 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως ειδικός επιστήμονας. Η ιστορία, η ερμηνεία, η κριτική, η μετάφραση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και έργων άλλων ακαδημαϊκών που αναφέρονται σ’ αυτή, είναι τα θέματα που απασχόλησαν τον Κακριδή στο συγγραφικό του έργο. Ο ίδιος  Συμμετείχε σε επιμορφωτικά σεμινάρια, ενώ αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi/ ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣwww.ert.gr