Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου

23

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας από το 2017 και επιλέχθηκε για τον εορτασμό καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, του Διονυσίου Σολωμού. Στόχος της θέσπισης αυτής είναι η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα για τον παγκόσμιο πολιτισμό ανά τους αιώνες αλλά και η συστηματική μελέτη και εκμάθησή της τόσο από τον ελληνισμό της διασποράς όσο και από τους πολίτες όλου του κόσμου που επιθυμούν να γίνουν συμμέτοχοι της ελληνικής παιδείας και πολιτισμού.
Το Υπουργείο Παιδείας με αφορμή τον φετινό εορτασμό αναφέρει: «Την ελληνική γλώσσα αξίζει κανείς και να τη μάθει και να την αγαπήσει. Αξίζει να την μάθει και να την αγαπήσει για τις αρετές της αλλά κυρίως διότι έχει εκφράσει έναν μεγάλο πολιτισμό, ο οποίος διαμόρφωσε και κωδικοποίησε την πρώτη και καταστατική στρώση του ανώτερου λεξιλογίου και των βασικών εννοιών του δυτικού πολιτισμού. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως».
Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας για τη θέσπιση της Παγκόσμιας Μέρας Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και το γεγονός ότι γιορτάστηκε για πρώτη φορά έπειτα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, στη Νάπολη, τον Μάιο του 2016.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών.
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της 9ης Φεβρουαρίου, πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα τόσο εντός Ελλάδας όσο και σε πολλές διαφορετικές γωνιές της γης, όπου υπάρχουν ελληνόφωνοι.
Ας ξεκινήσουμε από τη Νάπολη και τη Διημερίδα (8 και 9 Φεβρουαρίου) που διοργανώνεται για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και στην οποία, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν μαθητές ελληνικών σχολείων αλλά και σχολείων της διασποράς όπου διδάσκονται τα ελληνικά, αλλά και μελετητές, επιστημονικοί φορείς και ομογενειακοί θεσμοί. Δεν θα λείψουν βέβαια οι χαρακτηριστικές μουσικές και γευστικές νότες από την Ελλάδα!
Στην Αίγυπτο, στις 6 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε εκδήλωση στην Όπερα του Καΐρου με θέμα τα προγράμματα που εκπονεί η Ελλάδα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για ξένους και συγκεκριμένα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ οι εορτασμοί ολοκληρώνονται το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, με τη μεγάλη εκδήλωση για όλη την παροικία στην Αμπέτειο Σχολή με τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου.
«Ελληνική Γλώσσα: Καταβολές και διαχρονικότητα. Απόδοση κειμένων παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς στην ελληνική» είναι το θέμα στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στη Μόσχα και θα προλογίσει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Μόσχα, κυρία Ελένη Βακάλη.
Βουκουρέστι, Παρίσι, Μελβούρνη και πολλές άλλες πόλεις φιλοξενούν αντίστοιχου ενδιαφέροντος δρώμενα και εκδηλώσεις, δημιουργώντας μια νέα δυναμική για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, έναν πολλά υποσχόμενο θεσμό που μόλις έχει αρχίσει να ανοίγει τα φτερά του.
Συντάκτης: Φούλη Ζαβιτσάνουwww.ert.gr