Συνέντευξη του Κ. Γαβρά στην ΕΡΤ με αφορμή την «Αυτοβιογραφία» του (video)

12

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με υπότιτλο «Πήγαινε όπου είναι αδύνατο να πάς» κυκλοφορεί και στην Ελλάδα η «Αυτοβιογραφία» του Κώστα Γαβρά. Ο κορυφαίος σκηνοθέτης του πολιτικού σινεμά μίλησε στην ΕΡΤ και την Ματίνα Καλτάκη για τη ζωή και το έργο του, αλλά και για τα σύγχρονα ζητήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και του κινηματογράφου.

Λίγο μήνες μετά την έκδοσή της στη Γαλλία, η «Αυτοβιογραφία» του Κώστα Γαβρά μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκούτενμπεργκ.
O σπουδαίος κινηματογραφιστής βάζει το εξής υπότιτλο στην ιστορία της ζωής του: «Πήγαινε όπου είναι αδύνατο να πας». Ο ίδιος, φεύγοντας από την φτωχή, και πολιτικά διαιρεμένη Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 για το Παρίσι, σχεδόν χωρίς χρήματα και χωρίς να ξέρει γαλλικά, κατάφερε να φτάσει εκεί που ούτε στα όνειρά του δεν φανταζόταν ότι θα φτάσει.
Δημιουργός περισσότερων από είκοσι ταινιών, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και διακρίθηκαν με τα κορυφαία κινηματογραφικά βραβεία, όπως το «Ζ», «Η Ομολογία», «Κατάσταση Πολιορκίας», «Ο Αγνοούμενος», «Hanna K», «Το μουσικό κουτί», «Mad City», «Αμήν», «Το τσεκούρι», «Παράδεισος στη Δύση», «Το Κεφάλαιο», ανήκει στους κινηματογραφιστές που άνοιξαν το δύσκολο είδος του πολιτικού σινεμα στο ευρύ κοινό.
Η έντονη πολιτικοποίηση των δεκαετιών του ’60 και του ’70, μετά το 1989 και υποχώρησε. Σήμερα η αμηχανία είναι διάχυτη τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο όσο και στον τρόπο που ασκείται πλέον η πολιτική – πρώτα και κύρια στην Ευρώπη.
Επανερχόμενοι στην «Αυτοβιογραφία» του, από τις σελίδες της οποίας περνάει όλος ο θαυμαστός κόσμος του κινηματογράφου, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς, τα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ από το 1960 έως σήμερα, λέει ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιες από τις ταινίες του.
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκηwww.ert.gr