Το Βρετανικό Μουσείο προσθέτει στη συλλογή του ένα έργο του Banksy

53

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πρώτο του έργο, φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη δρόμου-ακτιβιστή Banksy απέκτησε το Βρετανικό Μουσείο.
Ο λόγος για το «Di-faced Tenner», μια απομίμηση του χαρτονομίσματος των 10 λιρών Αγγλίας με το πρόσωπο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα – και όχι της Βασίλισσας – όπου επάνω του είναι γραμμένη η πρόταση «Banksy of England» αντί για «Bank of England».
Το χαρτονόμισμα που ενέταξε στις συλλογές του το Βρετανικό Μουσείο εστάλη από την υπηρεσία Pest Control, που εκπροσωπεί τον καλλιτέχνη και ελέγχει την αυθεντικότητα των έργων του. Με απόφαση των υπεύθυνων του Βρετανικού Μουσείου πάντως, το συγκεκριμένο έργο συμπεριλήφθηκε στο τμήμα Νομισμάτων και Μεταλλίων και όχι στο τμήμα Χαρακτικών και Σχεδίων.
Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανικού Μουσείου, προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια να εκτεθεί το «Di-faced Tenner». Ο Τομ Χόκενχαλ, επιμελητής του μουσείου που είναι υπεύθυνος για τα σύγχρονα νομίσματα, δημοσίευσε φωτογραφία του χαρτονομίσματος στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού του Βρετανικού Μουσείου.
Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Banksy το 2004, επτά χρόνια μετά από τον θάνατο της αγαπημένης πριγκίπισσας των Βρετανών. Ο καλλιτέχνης διατηρεί ακόμα την ανωνυμία του (αν και πολλοί πιστεύουν ότι πίσω από το διάσημο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο κρύβεται ο Ρόμπιν Κάνιγκχαμ).
Ο ίδιος ο Banksy υποστηρίζει ότι στο παρελθόν είχε τυπώσει 100.000 χαρτονομίσματα με το πρόσωπο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, για να τα πετάξει από ένα κτήριο. Κάποια από αυτά πωλούνται διαδικτυακά στο eBay, σε τιμές από 1,99 λίρες ως 750 λίρες το ένα, παρόλο που ορισμένα είναι αναπαραγωγές και όχι τα γνωστά καλλιτεχνικά αντίγραφα του Banksy.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP /Alastair Grantwww.ert.gr