Έκτακτη εκπομπή το Σάββατο με θέμα τα Ίμια στον ΠΑΛΜΟ

119

Εκτάκτως το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου …. Λίγο μετά τις 11:00 στον Παλμό 99,5FM με τον Τάσο Μουσέλλη.

Τα Ίμια ή Λίμνια είναι δύο (Ανατολικό και Δυτικό Ίμιο ή Λίμνιο) ελληνικές ακατοίκητες νησίδες ανατολικά της Καλύμνου στα Δωδεκάνησα. Τα νησιά αυτά έγιναν περισσότερο γνωστά το 1996, όταν έγιναν αφορμή να προκληθεί κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κρίση αυτή είναι γνωστή ως Κρίση των Ιμίων. Κρίση των Ιμίων ονομάζεται συμβατικά η ένοπλη αμφισβήτηση της Ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1996 από την Τουρκία. Σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου 1996, περί τις τελευταίες ώρες της κρίσης, τρεις Έλληνες αξιωματικοί, του Πολεμικού Ναυτικού έχασαν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο όπου επέβαιναν κατέπεσε στην θάλασσα. Το ατύχημα αποδόθηκε σε τεχνικά αίτια και την κόπωση του πληρώματος.
Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει (ώρα 04:50) ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Εκτάκτως το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου …. Λίγο μετά τις 11:00 στον Παλμό 99,5FM συζητάμε για την Κρίση των Ιμίων (τωρινή κατάσταση), Ελληνοτουρκικά, Θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, Ευρωστρατός, Πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου, Υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής. Προσκεκλημένοι της θεματικής εκπομπής θα είναι ο κος Δημήτρης Διακομιχάλης (Πρώην Δήμαρχος Καλύμνου), ο κος Πάρις Καρβουνόπουλος (Δημοσιογράφος ) και ο κος Νεκτάριος Σαντορινιός (Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής). Μπορείτε να στείλετε τα μηνύματα σας (χρέωση απλού SMS) στο 6949341545 ή με την υπηρεσία Facebook Messenger στη σελίδα του σταθμού Παλμός Ραδιόφωνο Ρόδος. www.palmosnews.com

Βιογραφικό: Ο Δημήτρης Διακομιχάλης γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1951 όπου και έζησε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Τορίνο, στην Σχολή των Πολιτικών Μηχανικών. Αποφοίτησε με Άριστα το 1975, ενώ παράλληλα τα χρόνια των σπουδών του υπήρξε συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Ιταλίας. Ακολούθως υπηρετεί στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού ως έφεδρος αξιωματικός. Αργότερα, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα και την Κάλυμνο. Επίσημα, στο χώρο της πολιτικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφανίζεται στις δημοτικές εκλογές του 1982, όπου και εκλέγεται πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος. Διετέλεσε. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου το έτος 1983. Αντιδήμαρχος την χρονική περίοδο 1983 έως 1988, θέση από την οποία παραιτήθηκε και συνέχισε ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος. Υπήρξε επιλαχών Βουλευτής στις εκλογικές αναμετρήσεις Νοεμβρίου του 1989, Απριλίου του 1990 και Οκτωβρίου του 1993. Τον Οκτώβριο του 1994, εξελέγη Δήμαρχος Καλυμνίων ως επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού «Αγώνας για την Κάλυμνο μας». Την τετραετία 2010-2014 διετέλεσε Δήμαρχος Καλυμνίων. Στο νησί της Καλύμνου είχε ιδρύσει Κέντρο Ελέγχου Θαλάσσιας Ρύπανσης Νοτιοανατολικής Μεσογείου με προοπτική εθνικής σημασίας για την Πατρίδα μας. Συγκρότησε Συμβούλιο Νεολαίας. Ήτο πρότυπο μίμησης για την δράση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενισχύοντας τον πατριωτικό λόγο και ρόλο, αποδίδοντας την εθνική διάσταση στη καθημερινή πρακτική και λειτουργία.

Βιογραφικό: Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του https://www.militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

Βιογραφικό: Ο Νεκτάριος Σαντορινιός γεννήθηκε το 1972 στη Ρόδο και κατάγεται από τη Σύμη. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και απέκτησε πολύχρονη εργασιακή εμπειρία, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, κυρίως στις περιβαλλοντικές μελέτες και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Από το 2000 εργάζεται στο Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Ρόδου με κύρια καθήκοντα τις μελέτες έργων/δράσεων και τις προτάσεις ένταξης δράσεων σε Ευρωπαϊκά (Β’ ΚΠΣ, Γ’ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, Interreg, URBAN κ.α.) και Εθνικά (Θησέας, ΕΠΤΑ, Πράσινο Ταμείο κλπ.) συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Δωδεκανήσου και είναι μέλος της αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της ΕΜΔΥΔΑΣ. Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιείται ως ενεργός πολίτης στην Αριστερά, κατόπιν μέλος του ΣΥΝ ενώ από το 2008 ως και το 2014 ήταν Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου. Διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (2012-2014) με την παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (2013-2014). Τον Ιανουάριο του 2015 εκλέγεται Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, θέση στην οποία επανεκλέγεται τον Σεπτέμβριο του 2015. Αυτήν την περίοδο ο κος Σαντορινίος είναι Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.