Αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. σε κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών στην Κω

77

«Κύκλωμα» που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα μας στην Ευρώπη, μέσω του αεροδρομίου της Κω και στο οποίο συμμετείχε αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στο νησί, εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων!

Συνολικά στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον επτά άτομα εκ των οποίων τα έξι έχουν συλληφθεί κατά την επιχείρηση που στήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019 σε Αθήνα και Κω από τους αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ένας 36χρονος Σύριος ο οποίος φέρεται και ο «αρχηγός» της οργάνωσης, ένας 29χρονος συμπατριώτης του που φέρεται ως ο «σύνδεσμός» του στην Κω, η Ελληνίδα σύζυγος του τελευταίου, ο 54χρονος αστυνομικός που υπηρετούσε στο αεροδρόμιο της Κω (Τμήμα Αερολιμένα Κω) μαζί με τη σύζυγό του η οποία ήταν πρώην υπάλληλος του αεροδρομίου Κω, καθώς και μία ακόμα γυναίκα ελληνικής υπηκοότητας με αλβανική καταγωγή η οποία εργάζεται στο αεροδρόμιο της Κω.
Στην ίδια υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ένας ακόμα αλλοδαπός συριακής καταγωγής ηλικίας 21 ετών, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη και αναζητείται από τις διωκτικές αρχές.

Οι έξι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών κατά συναυτουργία και κατά συρροή, τις νομοθεσίες περί αλλοδαπών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και διατάξεις για τις σχέσεις κράτους–πολίτη, κατά περίπτωση, οδηγήθηκαν τη 13η Ιουλίου 2019 στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι δύο Σύριοι 36 και 29 ετών καθώς και ο 54χρονος αστυνομικός κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.
Επίσης από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει κινηθεί ήδη η διοικητική διαδικασία για τον συλληφθέντα αστυνομικό, στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

Οι ρόλοι των εμπλεκομένων και ο τρόπος δράσης τους
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε με την κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, που χρησιμοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Όπως προέκυψε  από τη συνδυαστική έρευνα και ανάλυση των στοιχείων αυτών, τα μέλη της οργάνωσης ενώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2018.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επίσημα από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχε ο 36χρονος Σύριος, με έδρα την περιοχή του κέντρου της Αθήνας, ο οποίος εντόπιζε τους προς διακίνηση αλλοδαπούς στην περιοχή της Αττικής, ενώ περαιτέρω συντόνιζε και οργάνωνε τα στάδια της διακίνησής τους.

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης είχαν έδρα την Κω, απ’ όπου οι διακινούμενοι αλλοδαποί επιβιβάζονταν σε αεροπορικές απευθείας πτήσεις για χώρες της Ευρώπης.
Πιο αναλυτικά, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης αρχικά αναζητούσε, σε συνεννόηση με 29χρονο ομοεθνή του, μέλος της οργάνωσης στην Κω, δρομολόγια πλοίων από Πειραιά προς Κω και αεροπορικές πτήσεις για να επιβιβάσουν τους διακινούμενους αλλοδαπούς.

Στη συνέχεια προμηθευόταν ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια από ταξιδιωτικό γραφείο, παρέδιδε στους αλλοδαπούς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή απροσδιορίστου προέλευσης γνήσια, με τις φωτογραφίες των οποίων προσομοίαζαν οι προς διακίνηση αλλοδαποί και με ταξί οδηγούνταν στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου αναχωρήσουν για Κω.
Για το είδος των εγγράφων (ιταλικά, ισπανικά, ελβετικά διαβατήρια, αυστριακές, ιταλικές, βέλγικες ταυτότητες κ.α.) υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση με τον 29χρονο Σύριο στην Κω, ο οποίος ενημέρωνε σχετικά τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση αστυνομικό.

Τους έκαναν … Ευρωπαίους
Κατά την άφιξή τους στην Κω οι αλλοδαποί παραλαμβάνονταν από τον 21χρονο Σύριο ή από τον 29χρονο ομοεθνή τους, οι οποίοι φρόντιζαν περαιτέρω όλες τις λεπτομέρειες μέχρι και την είσοδό τους στο αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, επιμελούνταν παρεμβάσεις στην εξωτερική εμφάνιση των διακινούμενων, ώστε να προσομοιάζουν με Ευρωπαίους πολίτες, τους έδιναν οδηγίες και κατευθύνσεις για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν από την είσοδό τους στο αεροδρόμιο της Κω μέχρι και την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος και τους συμβούλευαν να κυκλοφορούν σε δυάδες ή άντρας με γυναίκα ώστε να προσομοιάζουν σε ζευγάρι. Η μεταφορά τους στον αερολιμένα γινόταν με ταξί ή λεωφορείο, χωρίς ωστόσο τη συνοδεία των διακινητών.
Ενδεικτικό του επαγγελματισμού της οργάνωσης είναι ότι στην προσπάθειά τους οι διακινούμενοι αλλοδαποί να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με πολίτες χωρών της Ευρώπης, χρησιμοποιούσαν ακόμα και «μέικ απ».

Ο ρόλος του αστυνομικού και το κόστος της μεταφοράς
Καθοριστικός για την επίτευξη των στόχων της οργάνωσης ήταν ο ρόλος του αστυνομικού, καθώς είχε αναλάβει πλήθος επιμέρους δράσεων, όπως την επιλογή της καταλληλότερης πτήσης, τον οπτικό έλεγχο των διακινούμενων και των εγγράφων που έφεραν καθώς και στην τελική «έγκριση» της αεροπορικής πτήσης που θα επέλεγε η εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση.
Παράλληλα, λόγω της θέσης του, εκτελούσε ανά διαστήματα καθήκοντα διαβατηριακού ελέγχου και ενημέρωνε σχετικά την εγκληματική οργάνωση, ώστε να επιλέγει τις καταλληλότερες πτήσεις, οι οποίες «συνέπιπταν» στις περισσότερες περιπτώσεις με το ωράριο εργασίας του αστυνομικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, που άλλαζαν συχνά, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (ghostnumbers, κάρτες του κιλού).
Επιπλέον, ο 36χρονος και ο 29χρονος συνήθως δεν συμμετείχαν ενεργά στην πραγμάτωση των επιμέρους εγκληματικών πράξεων (μεταφορά και συνοδεία στο λιμάνι του Πειραιά, παραλαβή από το λιμάνι της Κω, μεταφορά στα ξενοδοχεία, μεταφορά στον αερολιμένα της Κω κ.λπ).
Η εγκληματική οργάνωση για κάθε επιτυχημένη διακίνηση, ακόμα και αν ο διακινούμενος αλλοδαπός συλλαμβάνονταν στη χώρα άφιξης, λάμβανε από 4.500 έως 6.000 ευρώ, τα οποία καταβάλλονταν από τους διακινούμενους αλλοδαπούς προκαταβολικά και εξ ολοκλήρου.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας διακινούσαν ποσά τόσο μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας, όσο και μέσω καταστημάτων «WESTERN UNION».

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων, κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλαστά διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων και το χρηματικό ποσό των (11.570) ευρώ.