Ολα τα χρέη στην Εφορία στη ρύθμιση των έως 48 δόσεων – Οι τελευταίες διορθώσεις

84

Οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο σχήμα ακόμα και αν αφορούν φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ του 2019. Ο «κόφτης» της 1ης Νοεμβρίου 2019 και οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής στο φορονομοσχέδιο.

Η τελική μορφή της νέας πάγιας ρύθμισης των 24-48 δόσεων αναμένεται να φέρει χαμόγελο ανακούφισης σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Όσες οφειλές δεν ήταν ρυθμισμένες την 1η Νοεμβρίου 2019, μπορούν απότην 1η Ιανουαρίου 2020 να ενταχθούν στο νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης εξόφλησης οφειλών σε έως 24-48 δόσεις. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή ορίζεται σε 30 ευρώ, οι δόσεις είναι έως 24 για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος , ΦΠΑ) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με προσαύξηση επιτοκίου αν οι οφειλές «σπάνε» σε περισσότερους από 12 μήνες και έως 48 για έκτακτες φορολογικές οφειλές (φόρος κληρονομιάς, έλεγχος) με εισοδηματικά κριτήρια.

Στο προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, η νέα ρύθμιση αφορούσε μόνο οφειλές οι οποίες θα βεβαιώνονταν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Η διάταξη αυτή μάλιστα έχει παραμείνει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά σύμφωνα με αρμόδια πηγή θα απαλειφθεί αφήνοντας ενεργή μόνο την πρόβλεψη του νομοσχεδίου  σύμφωνα με την οποία «εξαιρούνται και δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1.11.2019 ήταν σε ισχύ».

Περισσότερα στο euro2day.gr