Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης: «Ο τουρισμός δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες»

79

«Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες. Είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, με εμφανή και μετρήσιμη συνεισφορά σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας», τόνισε ο νέος υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής. 

Της Εύας Οικονομάκη

Ο νέος υπουργός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο τουρισμός είναι κάτι παραπάνω από αριθμούς και μεγέθη, σημειώνοντας ότι «ο τουρισμός βρίσκεται στο DNA όλων των Ελλήνων», αφού η φιλοξενία αποτελεί ελληνική αξία από τα αρχαία χρόνια.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στην οικονομία της χώρας, ενώ οριοθετώντας τους άξονες της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στον τομέα του τουρισμού, ο Χ. Θεοχάρης τόνισε ότι η βελτίωση των υποδομών, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η συνεργασία με όλους εμπλεκόμενους φορείς στον τουρισμό είναι απολύτως αναγκαία για  την επίτευξη αποτελεσμάτων και αυτό θα επιδιωχθεί από τη νέα πολιτική ηγεσία στον τουρισμό.

«Η χώρα πρέπει να ξαναγυρίζει σε ισχυρή ανάπτυξη 4%», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Χ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι ο τουρισμός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης να οφείλεται στον τουριστικό τομέα, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, με απώτερο σκοπό την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Μάνος Κόνσολας: «Θα παράξουμε βιώσιμη πολιτική»

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι τεράστιες και η θέληση μεγάλη για να ικανοποιηθούν στο έπακρο οι μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν έτσι ώστε να οδηγηθεί ο τουρισμός σε μεγαλύτερες επιτυχίες ανάλογες των δυνατοτήτων που διαθέτει η χώρα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να παράξουμε πολιτική βιώσιμη, ρεαλιστική, ορατή και μετρήσιμη. Η κουλτούρα μας ενσωματώνει την αρχή της συνέχειας του κράτους ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά», επεσήμανε ο Μ. Κόνσολας.

Αύξηση εσόδων και αφίξεων

Για αύξηση των τουριστικών μεγεθών τους πρώτους μήνες του 2019 έκανε λόγο ο απερχόμενος υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνολική αύξηση 35% του εισερχόμενου τουρισμού. «Για το 2019 καταγράφεται αύξηση των διεθνών αυξήσεων ανέρχεται κατά 2,5 εκατ. ( 13%) και αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε ποσοστό 30%. Οι διεθνείς αυξήσεις έχουν φθάσει στα 33 εκατομμύρια και στα 18,5 δισ. ανέρχονται τα τουριστικά έσοδα ανά έτος. Η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι 37,5 δισ. ευρώ, καταλαμβάνει το 20% και ο ρυθμός ανάπτυξης αγγίζει το 7,5%. Οι επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο παρουσιάζουν αύξηση μεγαλύτερη από κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας», τόνισε.