Παράνομα γη σε στρατηγικά σημεία της Λέρου αγοράζουν οι Τούρκοι σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News».

15

Παράνομα γη σε στρατηγικά σημεία της Λέρου αγοράζουν οι Τούρκοι σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News».

Βάσει των στοιχείων που αναφέρει η εφημερίδα «ένα επικίνδυνο παιχνίδι, με παράνομες αγορές εκτάσεων εθνικής σημασίας από Τούρκους επιχειρηματίες, παίζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο νησί της Λέρου.

Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο από υπεράκτιες εταιρείες, τρεις διαφορετικοί Τούρκοι υπήκοοι έχουν δαπανήσει υπέρογκα ποσά για τα δεδομένα του νησιού, καταφέρνοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οικόπεδα σε ευαίσθητα και στρατηγικά σημεία του. Οι αγορές είναι παράνομες εξαιτίας του γνωστού νόμου περί δικαιοπραξιών, ο οποίος -για λόγους εθνικού συμφέροντος- απαγορεύει την πώληση ιδιοκτησιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στους νομούς που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας, εφόσον οι αγοραστές είναι υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά, οι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν κατορθώσει να παρακάμψουν

τις διατάξεις του νόμου, επιστρατεύοντας μια σειρά από υπεράκτιες εταιρείες, αλλά και Έλληνες ενδιάμεσους. Από το 2015 και έπειτα, οι εταιρείες ”βιτρίνα” που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι έχουν προβεί σε τουλάχιστον επτά διαφορετικές αγορές» αναφέρει η εφημερίδα.