Συναγερμός στο Πανεπιστήμιο της Μυτιλήνης μετά από έλευση φακέλου με σκόνη

77

Συναγερμός σήμανε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην περιοχή της Μυτιλήνης μετά τον εντοπισμό φακέλου με ύποπτο περιεχόμενο που στάλθηκε χθες το απόγευμα στο γραφείο της πρυτάνεως του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λέσβο. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα έφθασε -κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες- στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης η έκτακτη πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών.

Μαζί τους επέβαιναν και επιστήμονες του Δημόκριτου, προκειμένου από κοινού να ελέγξουν το περιεχόμενο του φακέλου αλλά και τους χώρους του ιδρύματος η λειτουργία του οποίου με απόφαση των πρυτανικών αρχών έχει ανασταλεί επ’ αόριστον. Το κτίριο Διοίκησης του πανεπιστημίου στην περιοχή Βαρειάς Μυτιλήνης, έχει αποκλεισθεί και φρουρείται αυστηρά από την Αστυνομία μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Συνολικά επτά άτομα που βρίσκονταν παρόντα στον χώρο όπου ανοίχτηκε ο φάκελος παρουσίασαν ενοχλήσεις στον βλενογόννο του στόματος και της μύτης, και μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο. Πρόκειται για πέντε διοικητικούς υπαλλήλους, τον νομικό σύμβουλο του Πανεπιστημίου και έναν αστυνομικό ο οποίος έπιασε τον φάκελο κατά την παραλαβή του.

Σύμφωνα πληροφορίες ο φάκελος που εστάλη στη Μυτιλήνη από την Ινδία με το Ταχυδρομείο, ανέφερε στα αγγλικά ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Χρυσή Βιτζιλάκη. Όταν ανοίχθηκε από εργαζομένους στο γραφείο της Πρυτάνεως, η οποία την ώρα εκείνη απουσίαζε, διαπιστώθηκε ότι απελευθερώθηκε μια σκόνη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποια χαρτιά που περιείχε ο φάκελος ήταν γραμμένα σε Αγγλική γλώσσα και στα Αραβικά φονταμενταλιστικά ισλαμικά συνθήματα.