Το να ξεχάσουμε πώς να σκάβουμε τη γη και πώς να καλλιεργούμε το χώμα σημαίνει πως ξεχάσαμε τον εαυτό μας» Γκάντι Η οικονομία ενός τόπου, είτε αφορά αγροτική γη, είτε βιομηχανικές μονάδες, είτε στηρίζεται στον τουρισμό, δεν μπορεί να λειτουργεί ως μονοκαλλιέργεια.

31

Οι διαπιστώσεις από όλο τον κόσμο, αλλά και παραδείγματα που έχουμε στην ίδια μας την πατρίδα επιβεβαιώνουν με απόλυτο τρόπο αυτή τη σκέψη.

Μονίµως µιλάµε για τον τουρισμό µε όρους ποσότητας και όχι ποιότητας. Είτε από την πλευρά του κράτους είτε των ιδιωτών, αγχωνόµαστε κυρίως για το αν οι τουρίστες στη χώρα µας φέτος θα ξεπεράσουν τα περυσινά 16 εκατοµµύρια , αν φτάσουν τα 17 εκατοµµύρια. Και ξεχνάμε πως έχουμε εγκαταλείψει σχεδον κάθε δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση για χάρη του τουρισμού . Σε αυτό θα παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει πιο ευπαθές προϊόν από τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι ένα προϊόν, που δεν αποθηκεύεται, καταναλώνεται σχεδόν την ώρα που προσφέρεται.

Αν συμβεί όμως κάτι εκείνη την στιγμή, ένα τυχαίο απρόσμενο γεγονός, όπως ένας μικροσεισμός, μια τρομοκρατική ενέργεια , καταρρέει τουλάχιστον για εκείνη την περίοδο. Δεν μπορεί η οικονομία μας να θεωρεί πάντα δεδομένη την απόδοση της τουριστικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με καινοτόμες ιδέες στην παραγωγή στη μεταποίηση και στο branding είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Η έξυπνη ανάπτυξη του μπορεί να αποτελέσει πηγή εισοδήματος για μεγάλο τμήμα του τοπικού πληθυσμού της περιοχής μας.

Η σχέση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής ανάπτυξης είναι άρρηκτη και διαχρονική. Οι εμπλεκόμενοι εκτός του ότι θα παράγουν τοπικά προϊόντα, σίγουρα αναδεικνύουν και διατηρούν την πολιτισμική κληρονομιά, προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και διαχειρίζονται φυσικούς πόρους. Η δραματική μείωση της ντόπιας παραγωγής και η απαξίωση των παραγωγικών επαγγελμάτων τις τελευταίες δεκαετίες συνιστούν κατʼ εξοχήν γενεσιουργές αιτίες της σημερινής εικόνας του πρωτογενή τομέα του τόπου μας .Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η επιστημονική κατάρτιση και η τεχνολογία. Καινοτόμα προϊόντα που θα αναδεικνύουν τη διατροφική αξία τους, έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις από νέους επιχειρηματίες με όραμα και αγάπη για τον τόπο τους θα δώσουν μία νέα πνοή στον κλάδο. Και ένας δυναμικός πρωτογενής τομέας σημαίνει οικονομική ανάπτυξη για τον τόπο.